weby pro nejsevernější čechy

Afrika na dosah

Já viděl divoký koně … tak oni to tak docela koně nebyli, protože byli pruhovaní jak hokejoví rozhodčí, a taky neběželi nikam soumrakem, jak tvrdí Nohavica, ale stáli namačkaní ve stínu a jeden se vesele válel v prachu. Zebry to byly, to je jasná věc a prostě jsem byl v zoo.

Tam teď v létě vyrazí kde kdo a třeba se i pustí trochu dál, jako já, třeba až do Dvora Králového. Ale nebudu se tady teď rozplývat nad nějakým safari, kvůli kterému se tam jezdí především (odpustil jsem si ho); to že jsem se takhle utrhl, mělo jiný důvod. V Královédvorské zoo totiž tuto sobotu začal jakýsi festival africké kultury, který potrvá až do konce července. V praxi to vypadá tak, že při vstupu nezaplatíte ani o korunu víc a celý den můžete sledovat hudební i taneční skupiny, chodit na přednášky a výstavy všeho druhu, nebo i ochutnat něco z afrických specialit (ano, i ty červíky mají).

Za sebe mohu říct, že mi to přišlo docela zábavné, i když zrovna sobota připravila vpravdě africké vedro a fronty u jídla a pití se povážlivě protahovaly. Ale dalo se to zvládnout. Samotná zahrada (alespoň ta část pro pěší) mě sice přišla místy trochu rozpačitá, neb u mnoha výběhů člověk nevěděl, zda má jenom smůlu a zvíře je někde mazaně ukryté, nebo je výběh ve výstavbě. Ale nechť, já jsem tam jel za Afrikou, a té se mi bohatě dostalo. Jako vybočení ze středoevropské nudy doporučuju!