weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Podbořanský Rohozec (Deutsch Rust či Teutschenrust)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Židovský hřbitov u Podbořanského Rohozce v okrese Louny se nachází asi jeden kilometr jihovýchodně od centra obce, zhruba 200 m od silnice vedoucí do Nové Vsi, v těsném sousedství Doláneckého potoka.

Některá místa vyvolávají pocit zmaru, některá ještě mnohem více. Vzal jsem na vědomí, že židovské hřbitovy na většině míst nepatří k tomu, čím by se daná místa chlubila. Ba naopak, leckdy mnozí místní ani netuší, že mají něco takového za rohem. Přesto se nechávám zas a znovu zaskočit tím, jak ta místa vypadají, když dorazím.

Hřbitov je ze silnice vcelku dobře vidět, zastavit autem je ale docela problém. Nakonec se mi povede trefit místo kousek za obcí, kde je nájezd na cestu mezi poli. Ke hřbitovu ale žádná smysluplná cesta nevede, po trase, kterou se k němu muselo dříve chodit, ani stopa. Dokud to jde, jdu po cestě mezi poli, pak ale nezbývá než zahnout a začít se prodírat vyšší a vyšší krmnou směskou. Za chvíli mám vojtěšku a oves po pás a kalhoty obalené stonky svízele. O to větší překvapení, když dorazím k potůčku a tam je mostek, ke kterému nevede pěšina z žádné strany.

Hřbitov je v bídném stavu, i když podle starších fotografií na netu byl zbaven náletových dřevin. Je ale totálně zarostlý travou, bodláčím a kopřivami, chodit se tu takřka nedá. Mnohé náhrobky nejsou ani vidět. Z márnice, jejíž zbytky údajně jsou dochovány v západní části u ohradní zdi, nevidím ani kamínek, ani cihlu.

Ví se toho o něm pramálo, těch pár vět se na netu opakuje stále dokola:

Založen byl roku 1856 pro početnou židovskou komunitu, vzniklou před rokem 1724, která měla v Podbořanském Rohozci i synagogu. Ta zde stála od roku 1816 až do padesátých let (byla zbořena v roce 1957). Hřbitov se rozkládá v mírném svahu na ploše 1502 m². Do dnešní doby se dochovalo na 90 náhrobků různé zachovalosti z let 1856-1931. Hřbitov byl zdevastován během druhé světové války i v poválečném období za dob socialismu. Většina náhrobků byla povalena. Z ohradní zdi a márnice zbyly již jen zbytky zdiva.

Series Navigation<< Židovský hřbitov Most – Souš (Brüx)Židovský hřbitov Drahonice (Drahenz) >>
Tagy