weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Erbenova vyhlídka v Ústí nad Labem

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Na Ústí nad Labem se dá shlížet z docela hodně míst, jedním z nich je i Erbenova vyhlídka.

Rozhledna se nachází na severním okraji města v blízkosti sídliště Dobětice. Kdysi dávno se návrší jmenovalo Brand, dnes v mapách nese název Dobětická výšina. Převýšení se nezdá příliš velké (420 metrů nad mořem), ale výhled je z tohoto koutu, kde se cítíte zcela mimo města, více než slušný. Asi proto má tohle místo poměrně bohatou rozhlednovou historii. Současná kamenná vyhlídková věž s krytou plošinou je už třetí v pořadí.

Takže beru do ruky Rozhledny Čech, Moravy a Slezska Jana Nouzy a přibírám specializované weby:

První rozhledna byla postavena v roce 1889. Dostala jméno Rozhledna Františka Josefa (s ročním zpožděním k 40. výročí vlády císaře), byla 20 metrů vysoká a šlo o dřevěnou stavbu pokrytou šindelem s kamennou podezdívkou. Tři vnitřní patra, první s balkonkem, druhé s hlavní vyhlídkou a třetí pod střechou s prostorem pro cameru obscuru. Stavitelem byl Alwin Köhler, který ji předal Ústeckému spolku pro České středohoří a Krušné hory do užívání 26. května 1889.

Bohužel tato rozhledna příliš dlouho nevydržela, za prudké zimní bouře 31. ledna 1989 šla dřevěná nástavba k zemi. Stavitelova firma sice rozhlednu obnovila, ale jen ve zjednodušené podobě – bez opláštění, pouze z trámů, aby lépe odolávala povětrnosti. Což se příliš nepovedlo, protože na podzim 1903 byla rozhledna opět shozena větrem a zůstala jen kamenná podezdívka, která se následující roky užívala jako vyhlídková terasa. Provizorium však v roce 1911 zničil blesk…

Nové rozhledny se ústečtí turisté dočkali až v roce 1933. Horský spolek oslavoval padesátiny a rozhodl se dát si dárek v podobě nové rozhledny. Na místě rozvalin s využitím původních kamenů a nově navezených cihel stavitel Köckert vystavěl osmimetrovou hranatou věž s otevřenou vyhlídkovou terasou, zabezpečenou zábradlím. K veřejnému užívání byla předána 2. července 1933. Dostala jméno po Alexandru Erbenovi, dlouholetém řediteli České spořitelny v Ústí nad Labem a bývalém předsedovi spolku (působil v jeho čele v letech 1920 až 1931).

Rozhledna vydržela dodnes, snad i proto, že její jméno si mnoho lidí mylně spojovalo nikoli se zmíněným předsedou spolku, ale někým úplně jiným…

Částečných oprav se stavba dočkala až v 80. letech 20. stol., kdy se prací chopil ústecký turistický oddíl Spartak, další úpravy byly prováděny ještě v 90. letech. V roce 2001 společnost Eurotel chtěla nedaleko rozhledny postavit svůj vysílač, přičemž městský obvod Severní Terasa si dal jako podmínku výstavby tohoto vysílače opravu a navýšení rozhledny nebo umístění nového vyhlídkového ochozu právě na plánované konstrukci. Nakonec však z plánů díky ochránců přírody sešlo.

V roce 2006 se rozhledna dočkala nového života. Výhled začal být kvůli přerůstajícím stromům omezený, prošla tedy rekonstrukcí a byla zvýšena o další patro na celkových 15 metrů. Některé prameny uvádějí, že na počátku 21. století proběhla o dostavbě vzrušená debata: „Obzvláště poté, když dobětičtí radní schválili projekt na výšení z dílny Libora Čížka, jenž počítal s navýšením v podobě velkého ocelového „E“. Proti této nepřirozeně a nepochybně i nestabilní konstrukci (ale také levné) však povstala vlna odporu z řad místních občanů a odboru KČT. Vznikla i petice, díky které byl projekt stornován a byl schválen návrh ústeckého architekta arch. Ladislava Havlíka z Ateliéru AP v podobě organického kamenného navýšení rozhledny. A výsledek? 15. října 2006 byla slavnostně zpřístupněna stavba, u které byste nepoznali, že byla někdy navyšována.

V dubnu 2015 bylo opraveno dřevěné zastřešení rozhledny po poškození silným větrem, zároveň bylo obnoveno noční osvětlení rozhledny, které poničili vandalové. Rozhledna rovněž získala webovou kameru.

Do věže vedou dva kamenné schody, následujících 36 schodů vede na první (původní) vyhlídkový ochoz, a dalších 20 na nový vyhlídkový ochoz ve výšce 12 metrů. Slavnostně otevřena byla 15. října 2006. Přístupná je zdarma v letním období od května do konce září od 9 do 21 hodin a v zimním období od října do konce dubna od 9 do 16 hodin. Po zvýšení poskytuje rozhledna kruhový výhled (viz panoramata ve fotogalerii). Za slušného počasí lze prý na východě vidět Bukovou horu, na jihu se nabízí Ústí nad Labem, Labe a Milešovka. Pohled na Krušné hory se otevírá směrem na západ. Rozhlednu provozuje Úřad městského obvodu Ústí nad Labem-Severní terasa, majitelem je město Ústí nad Labem.

Cest k rozhledně je několik. Přímo z centra se k ní dostanete od vlakového nádraží po žluté přes Bertino údolí nebo po modré přes Dobětice, kde musíte odbočit na zelenou, která dál pokračuje na Chuderov. Nebo můžete využít MHD či auto a přiblížit se, ale ošidíte se o pěknou procházku.

Statutární město Ústí nad Labem – Městský obvod Severní Terasa na FB:

Přijďte se podívat, jak to naší Erbence sluší. Z důvodu rekonstrukce byla rozhledna až do pátku 1. března 2024 uzavřena. Rekonstrukcí prošly zdi rozhledny a oba dva ochozy, které dostaly zbrusu nové prkenné podesty.

Český rozhlas Sever ->

PS: A kdo má zájem, může i tuhle rozhlednu ochutnat v čokoládovně Mana v Krásné Lípě:

Series Navigation<< Rozhledna JeřabinaRozhledna Krudum >>
Tagy