weby pro nejsevernější čechy

Židovský hřbitov Chomutov (Komotau)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Za hlavním městským hřbitovem v Chomutově u křižovatky ulic Beethovenova a Spořická se nachází místo, kde býval místní židovský hřbitov.

Na některých lokalitách na člověka padá pocit zmaru a smutku silněji, než je zdrávo. Už cesta kolem hřbitovní zdi v sousedství rozpadajících se průmyslových objektů důvěru nevyvolává. Z dáli se ozývá štěkot, protože u zdi bývalého židovského hřbitova je psí útulek. Moc bych za to nedal, že ti, kteří sem zabloudí vybrat si nějakého hafana, nemají tušení, co se skrývá na druhé straně. Jako obvykle – nikde žádná směrovka, nikde žádná cedule, nic. Jen řetezem zamčená brána se zrezlým zámkem…

Nedokážu potvrdit, zda je hřbitov přístupný – na městském webu je jen zmíněn v obecné historii, na místě samém se nedozvíte ani ťuk. A přitom to nedávno byla velká sláva, když byl obnoven.

Ale popořadě těch pár kusých informací, které se dají zjistit (a na tak velké město jich je opravdu jen pár):

Židovské osídlení města je doloženo před rokem 1421, ale roku 1517 zaniklo. Nová židovská obec byla založena roku 1874 a místní komunita užívala židovský hřbitov v Údlicích. Vlastní hřbitov získala v roce 1892, rozkládá se na celkové ploše 3000 m2. Židovská obec zanikla roku 1938.

V minulosti stávala v areálu hřbitova pohřební synagoga (postavena v historizujícím slohu) a dům správce hřbitova, na jehož místě dnes stojí parkoviště (nepodařilo se mi ztotožnit, kde by ono parkoviště mělo být). Během akce Z byly obě polorozpadlé budovy v letech 1986 až 1987 strženy, náhrobní kameny ze druhé poloviny 19. století odvezeny (nikde ani zmínky o tom, kam). Hřbitov byl zavezen ornicí a došlo k jeho přeměně na pietní park. Nově vzniklý park, ohrazený cihlovou zdí, byl otevřen v roce 1987. V důsledku zvýšené koncentrace sociopatologických jevů (uživatelé drog) však byl park uzamčen.

V roce 2008 byl slavnostně znovuotevřen a jeho součástí je žulová pamětní deska a pomník, připomínající chomutovskou židovskou komunitu (k ničemu ze zmiňovaného se přes tehdejší sliby aktuálně nedá dostat).

A to je bohužel všechno, co se mi podařilo zjistit…

Psí útulek mezi silnicí a hřbitovní zdí

Zamčená brána na hřbitov

Ústřední pěšina bývalým hřbitovem, vpravo pamětní deska

Park, vzniklý na ploše hřbitova

Na konci cesty kamenná plastika Pavla Koziola

Series Navigation<< Nový židovský hřbitov Údlice (Eidlitz)Židovský hřbitov Poutnov (Pauten) >>
Tagy