weby pro nejsevernější čechy

Nový židovský hřbitov Údlice (Eidlitz)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

V obci Údlice na Chomutovsku je v polích nedaleko zástavby rodinných domků k vidění pozůstatek židovského hřbitova.

Označován je jako nový, založen byl v roce 1864. Podle některých před, podle jiných nedlouho po uzavření starého židovského hřbitova (z toho v podstatě nezbylo nic). Ještě jedno info zde ->

Do obce jsem se vydal díky tomu, že jsem na zmínku o zdejším židovském hřbitově narazil při hledání informací o tom chomutovském. Je toho tu k vidění až nečekaně mnoho, ale hřbitov sám bohužel patří k těm objektům, kde v podstatě není nač koukat.

Kdysi zřejmě býval daleko od obce, jak tomu obvykle bývalo. Dnes k němu vede cesta podél nové zástavby z Husovy ulice přímo naproti zdejší základní škole. Mezi stromy se skrývá ohradní zeď s chybějící mřížovou branou. Místy holé cihly, místy výtvory sprejerů. Na začátku u vchodu jen pár náhrobků v dezolátním stavu. U zadní stěny naproti vstupu betonové takřka neidentifikovatelné cosi, co podle všech pramenů bývalo památníkem obětem holocaustu či obětem 2. světové války (podle některých zdrojů vybudován roku 1972). Hodně, hodně smutný pohled.

Z dostupných pramenů:

Nový židovský hřbitov v Údlicích se nachází na severovýchodním okraji obce Údlice, asi 400 metrů severně od obecního úřadu. Rozkládá se na celkové ploše 2634 m2 a do dnešní doby se dochovalo jen asi 16 náhrobků a hromadný hrob s poničeným památníkem obětem holocaustu. Původně jeho součástí bývala i obřadní budova.

Roku 1938 byl nacisty demolován, během 2. světové války tu byli pohřbíváni sovětští váleční zajatci a v r. 1945 oběti tzv. pochodu smrti. Šlo o 23 vězňů z evakuovaných koncentračních táborů z pochodu smrti, který tudy procházel v noci ze 17. na 18. dubna 1945 a který směřoval pravděpodobně z Buchenwaldu přes Horu Sv. Šebestiána a mířil na Postoloprty. Po válce (12. května 1946) byla těla exhumována, totožnost žádné z obětí nebyla zjištěna.

Roku 1955 byl hřbitov zkrácen na polovinu původní délky (ohradní zeď zrušené části a obřadní budova byly zbořeny). Na ponechané polovině hřbitova byl postaven pomník obětí nacismu. Po roce 1968 byly vyvezeny na skládku všechny zbývající židovské náhrobky. Roku 1997 tu bylo složeno několik náhrobků ze starého židovského hřbitova, kterými byl dosud vydlážděn radniční dvůr.

Pozemek se hřbitovem patří Židovské obci Teplice a je volně přístupný.

Infopanel výstavy o zničených židovských památkách (Loreta Rumburk 2013)
Series Navigation<< Starý židovský hřbitov Chodová Planá (Kuttenplan)Židovský hřbitov Chomutov (Komotau) >>
Tagy