weby pro nejsevernější čechy

Krajka nastojato

Litina je zajímavý materiál. Ne, nehodlám tady teď řešit problém ztracených kanalizačních poklopů, nebo nějakých fešáckých krbů (ono už to stejně ve sběrnách tak nesype…). Dneska mi jde o něco většího. Mnohem většího.

Ale abychom to mohli spatřit, oko své potěšit a duši oblažit, musíme se vydat do zahraničí – ale opravdu jenom kousek. Pro Výběžany je to vlastně jenom za humny. Přímo v hornolužickém městě Löbau.
Autem je to krátký výlet, prý i autobus nebo vlak tam trefí, zkrátka: žádná velká výprava na konec světa není třeba a jste tam. Löbau, město, městečko docela milé, ulice, náměstí a tak… dobrý kafe v cukrárně s předzahrádkou… no prostě normálka. O to tu teď neběží. Běží o to, že hned vedle města je kopec. A na tom kopci je – překvapivě – rozhledna. To by nebylo nic divného, kdyby ta věž nebyla doslova unikát široko daleko!

le ro2

le ro3
A tady se dostáváme k tomu materiálu, který jsem zmínil na začátku – k litině. Protože právě z té litiny je celá ta věž krásně vykovaná, vystavěná, ulitá, utkaná či vykreslená … já ani nevím jak to říct, jak nádherně to vypadá! O tom je také těžké mluvit, protože nejlépe je to na vlastní oči vidět. Ostatně popisujte eskymákovi slona, když v životě neviděl ani pásovce, že.
Tak tedy. Na nic nečekejte, a až budete mít nějaký ten den volno a pár zbytečných eur v kapse, vyražte tam. Můžete to pojmout jako turistický výlet a jít z centra Löbau po značené cestě pěšky (doporučuju, není to extra náročné), anebo se dá vyjet autem snad až nahoru. Stojí to za to a jinde asi takovou věc jen tak neuvidíte.

Tagy