weby pro nejsevernější čechy

Polsko v mé hlavě (3.) Ploutvičky…

Mám slabost pro ryby. Spocívám jakoukoliv rybu, kterou mi kdo předloží, od malinké olejovky až po kus kapitálního tuňáka. Jen velrybu jsem ještě neměl, ale to stejně není ryba, a tak jí nechám plavat.

Samozřejmě že nic nemám proti sladkovodním rybám. Ale když člověk jako já vyrazí do země, která má své moře (a to je většina – ó jak jsme ochuzeni!), nemůže to skončit jinak, než mořskou rybou na talíři, … nebo rybou v housce … nebo alespoň jen tak v papíru … prostě nějak. Polsko samozřejmě v tomhle není výjimkou.

Celou cestu na sever jsem se v tomhle ohledu choval slušně a nechával si svou vášeň až na pobřeží. A tam, když už konečně má nastat ta chvíle a když hlad už ťuká na ledví, … tak chodíte od stánku ke stánku, oči vám přeskakují z jednoho druhu na druhý, luštíte, co že je to za dobroty a NEVÍTE! … odkud byste začali. Nakonec dojdete hladoví na konec přímořské kolonády a u posledního stánku přivřete oči … a prstem ukážete na cokoliv.

Pochutina, kterou jsme nakonec se ženou vybrali se jmenovala podezřele – slimaki – ale šneci to evidentně nebyli. Byli to proužky nakládaného masa asi z lososa umně zatočené do koleček, uprostřed vyplněné sušenou švestkou, taky v něčem dobrém naloženou. Vlastně to vypadalo jako koláček sladkého pečiva (viz foto). Vzali jsme na zkoušku dva kousky na osobu a hladoví našli první volnou lavičku v parku. A ochutnali. A překvapeně zírali na sebe. A zase ochutnali. … A s prominutím žrali! Bylo to čerstvé, šťavnaté, úžasné a navíc ty dva kousky pro jednoho znamenali sytost na půl dne. To vše za pár zlotých. Bylo to tak silné, že jsme večer cestou na pokoj ještě nakoupili jednu dávku a po římsku lukulsky hodovali válejíce se v postelích. No hanba!

Kromě restaurací a stánků s nakládanými rybami jsou tu ještě na mnoha místech k nalezení udírny. To je taky moc pěkná věc. Kdy se taky obyčejný český smrtelník dostane k čerstvě vyuzené rybce, že? (o těch našich makrelách, ze kterých nám už babičky dělaly pomazánky, raději pomlčíme…) Takže to se muselo také vyzkoušet. Nebudu lhát, že už mi vypadlo z paměti, co jsem to vlastně měl za druh. Nabízejí jich asi tak do deseti a musím říct, že to není špatné. Má to jen tu jedinou vadu, že než tu horkou rybku rozděláte, oberete a vyzobete všechny kousíčky masa, už zase můžete jít do fronty na další. Takže – spíš jako chuťovka po jídle.