weby pro nejsevernější čechy

Od Sokolova na Krudum a zase zpátky

Je plno míst, kde jsem už byl několikrát, a přesto se při jejich další návštěvě najde něco, kde jsem ještě nebyl a kam stojí za to vyrazit.

Před Vánoci, v době, kdy tady u nás po sněhu ještě nebylo ani památky, mne osud opět zavál do Podkrušnohoří, do blízkosti Sokolova. Mělo to být jen na pár hodin, takže rychlý pohled do mapy a výbět něčeho, co se dá stihnout. Co takhle třeba bájný kopec Krudum, který už nějaký čas zdobí rozhledna?

Přímo z města lze využít žlutou turistickou značku, já se ale na úvod po vystoupení z auta ocitám tak trochu v prázdnotě – na odbočce ze silnice 210 od Sokolova směrem k zaniklé obci Vítkov. Tady se napojuji na zmíněnou žlutou a mířím do Hruškové. Značení je tu místy až marnotratné, nepamatuji, kdy se mi naposledy podařilo na jedné fotce zachytit hned tři značky v jednom směru, což tu není neobvyklý jev. Možná je to proto, že je zřejmě trasa přeznačená, mapa v mobilu ukazuje místy zcela odlišný průběh.

Kousek za Hruškovou se silnička mění v lesní cestu, po níž se za klesající teploty a přibývající námrazy dostávám k úžasné a překvapivé zřícenině kostela sv. Mikuláše. Cesta začíná klouzat a stoupat. Na vrchol kopce vede ze žluté odbočka, hlavní směr je přes Třídomí a Komáří rybníky do Krásna.

Jako by toho nebylo dost, přibývá i opar, houstnoucí postupně v mlhu. Když se dostanu k dnešnímu cíli, vidím z rozhledny sotva polovinu. Troufnu si vystoupit jen nepatrnou část šroubovitého schodiště – námraza a nevýhled naznačují, že stoupat výš by bylo zbytečné riziko a holý nerozum. Snad tedy někdy příště.

Protože nerad chodím zpět stejnou cestou, kterou jsem přišel, vydávám se ze žluté odbočky dál po zelené, směr Milíře. Abych si zbytečně nezacházal příliš, troufnu si, co bych bez navigace v telefonu nikdy neriskoval. Z Milířů se vydávám neznačenou pěšinou zpět směr Hrušková a doufám, že nesejdu z cesty. Kupodivu všechno klapne a přes zmíněnou obec zpět k zanikleému Vítkovu, odkud se vydávám dál kolem jezera Michal do Sokolova. Cca 4 hodinky příjemné procházky, na níž jsem nepotkal ani nohu…

A ještě pár statistik o absolvované trase:


Tagy