weby pro nejsevernější čechy

Starý židovský hřbitov v Ústí nad Labem (Aussig)

Článek je součástí seriálu Židovské hřbitovy

Starý židovský hřbitov v Ústí nad Labem býval na nároží ulic Jana Palacha a Sadové, v místech dnešních Městských sadů.

Někdy je člověk překvapen, ba až zaskočen. Židovských památek či upomínek na ně v našem okolí příliš mnoho nezbylo, i když se mnohdy i v tzv. Sudetech najdou dodnes přetrvávající výjimky. Když jsem se před časem vypravil za poznáním do krajského města, nemohl jsem na mapách přehlédnout symbol židovského hřbitova. Ovšem když jsem stál na místě, trochu jsem zaváhal. Vlastně tu není nic, až se mi zdálo, že kolemjdoucí památník dávno nevnímají, nebo vůbec nemají potuchy, proč a co. V okolí se žádného vysvětlení nedočkají – nikde ani cedulka (i když na wiki je vyfocena).

Ono se o něm ani moc zjistit nedá – hřbitov byl založen roku 1866 a jeho celková rozloha čítala kolem 500 m2. Pohřbívalo se zde až do roku 1893, kdy vznikl nový židovský hřbitov, jakožto zvláštní oddělení v rámci centrálního hřbitova na Ovčím vrchu. V roce 1924 byly náhrobní kameny, pocházející údajně většinou z druhé poloviny 19. století, položeny na zem a zakryty vrstvou zeminy. Od následujícího roku je hřbitov součástí městského parku.

V roce 1995 prodala židovská náboženská obec pozemek hřbitova městu a v roce 2005 vznikl na místě někdejšího starého židovského hřbitova památník obětem holocaustu. Ten tvoří žulová skulptura ve tvaru Davidovy hvězdy zabořené do země. Židovská obec památník zřídila za finančního přispění Města Ústí nad Labem podle návrhu ing. akad. arch. Michala Gabriela, kamenosochařské práce provedli Jiří Rusý a Irena Fišerová.

Pár zmínek lze nalézt v tomto článku o historii hřbitovů v Ústí nad Labem ->.

Series Navigation<< Židovský hřbitov Bečov nad Teplou (Petschau)Židovský hřbitov Most – Souš (Brüx) >>
Tagy