weby pro nejsevernější čechy

Rozhledna Jeřabina

Článek je součástí seriálu Rozhledny, věže, vyhlídky

Nedaleko Litvínova, v blízkosti silnice mezi Křížatky a Mníškem, se nachází celoročně otevřená rozhledna Jeřabina.

Nejspíš to také znáte – stokrát, tisíckrát projetá trasa, kde sledujete asfalt před sebou a příliš neřešíte, co je kde kolem. A pak jednou přijde ta chvíle – proč cestou nezastavit, neodpočinout si, neprojít se, nepodívat kolem sebe? Trasu od nás z Výběžku směr Karlovy Vary absolvuji několikrát ročně a už pár let na různých místech zastavuji. O některých už tu byla řeč, spoustu dalších mám ještě pořád v šuplíku. A také se snažím hledat další a další odbočky a zajímavosti kolem hlavní cesty. Tentokrát jsem zastavil v Litvínově. A protože je mi většinou jedno místo málo, propátral jsem mapu a hledal, co ještě kde v okolí stojí za pozornost.

Původně jsem zvažoval, že bych nechal auto ve městě a prošel se po červené kolem přehrady až na rozhlednu a zpátky se pak třeba odpojil na modrou. Naštěstí jsem si to rozmyslel, protože kdybych to zkusil, asi bych šlapal tou cestou ještě teď… Nadmořská výška Litvínova je udávána 388 metrů, zatímco vrchol Jeřabiny 788 metrů nad mořem. Když jsem kroužil autem po lesních serpentinách a sněhu stále a stále přibývalo, začal jsem své rozhodnutí považovat opravdu za správné. Jen rada v místním Infocentru, že u silnice před odbočkou na rozhlednu není problém zaparkovat, že se tam vejdou klidně i 4 auta, se ukázala marná… Sněhu po kolena, zmrzlého. Nezbylo než zariskovat a nechat stát auto na silnici. Což ale nakonec nebyl problém, protože v únoru tudy zjevně nejezdí vůbec nikdo…

K rozhledně je to lesem od silnice po žluté vlastně jen pár metrů. A sama rozhledna není žádná velkostavba, oproti mnohým jiným je to vlastně prtě. Což ale díky jejímu umístění vůbec nevadí, protože rozhled je z ní víc než slušný. I když někomu asi budou vadit větrníky, stojící dnes v kdejakém koutě Krušných hor.

Takže pár obrázků a následně něco z její historie s pomocí různých webů a knihy Rozhledny Čech, Moravy a Slezska Jana Nouzy.

K rozhledně na stejnojmenné vyvýšenině (německy Haselstein) v Krušných horách v okrese Most u silnice III/2543 Křížatky – Mníšek vedou hned dvě turistické stezky – červeně značená od jihovýchodu z Litvínova a žlutá od severozápadu z Mníšku.

Rozhledna byla vystavěna v roce 1884 zásluhou německého turistického spolku „Verein zur Forderung turisticher und naturhistorischer Zweche im Erzgebirge und böhmischen Mittelgebirge“. Tvořila ji tři metry vysoká kamenná podezdívka, na níž stála jedenáctimetrová krytá dřevěná konstrukce zakončená stříškou. Kruhový výhled do všech světových stran umožňovala čtveřice oken v nejvyšším patře. Slavnostní otevření proběhlo 9. října 1884 (podle knihy už 24. srpna 1884). Ač spolek vynaložil nemalou částku (náklady činily 1140 zlatých) a doufal, že vydělá na vstupném, horské podmínky byly proti – údržba byla náročnější, než se čekalo, a několikrát musela být rozhledna dokonce uzavřena. Za lednové bouře v roce 1928 ji zcela zničila vichřice.

Turisté se nenechali odradit a už v roce 1929 byla rozhledna obnovena. Největší zásluhu na nové skromnější dřevěné stavbě – altánu měla dvojice zasloužilých členů Spolku pro Krušnohoří Illing a Weber, po nichž dostala nové jméno. Zpřístupněna byla 29. září 1929.

Během druhé světové války sloužilo místo jako stanoviště německé armády pro protileteckou obranu chemických závodů v Záluží. Po válce stavba rychle chátrala a dlouhé roky tu byla k vidění jen zbylá podezdívka, na jejíž vrchol bylo možné vystoupat po žebříku otvorem ve vyhlídkové plošině, která byla vytvořena v podobě betonových panelů.

Na počátku tisíciletí přišlo „Sdružení obcí v regionu Krušné hory“ s plánem opravit věže na Jeřabině a rozhlednu v Hoře sv. Kateřiny. Opravy se nakonec dočkala pouze druhá ze jmenovaných staveb. V roce 2006 chtělo Jeřabinu oživit občanské sdružení Memento z Litvínova, zůstalo však pouze u plánu.

V roce 2009 došlo z iniciativy Sport areálu Klíny ve spolupráci se Statutárním městem Most a společnostmi United Energy, a.s. a Emeran 1860, s.r.o. k obnově rozhledny v podobě z roku 1929. Projekt zpracovala Petra Holubičková a stavbu zrealizovala forma Pavel Císař. Znovuotevření proběhlo 28. června 2009. Z rozhledny je výhled na okolní Krušné hory, na České středohoří a Mosteckou pánev.

Series Navigation<< Rozhledna HamelikaRozhledna Erbenova vyhlídka v Ústí nad Labem >>
Tagy