weby pro nejsevernější čechy

Vánoční dům Karlovy Vary (zámek Doubí)

Článek je součástí seriálu Zámky

V budově zámku v městské části Karlových Varů – Doubí se nachází expozice Vánoční dům.

Na objekt lze pohlížet dvojím způsobem – jako na zachráněnou památku (stav zámku ještě nedávno nebyl zrovna dobrý), nebo jako na místo neuvěřitelné výstavy.

Zdevastovaný zámek totiž začátkem roku 2000 koupil karlovarský podnikatel Karel Holoubek. Ihned započaly přípravné práce na kompletní rekonstrukci s cílem vytvořit zde reprezentační prostory, restauraci a klub. Jedná se o kulturní památku, rekonstrukci dozoroval Státní památkový ústav z Plzně. Během půl roku začala rekonstrukce objektu hlavní budovy, zámecké kaple, teras, a před zámkem proběhly terénní úpravy (dnes je zde parkoviště). V září roku 2001 se uskutečnil archeologický průzkum v areálu kaple a teras, který prokázal charakter středověkého opevnění hradu. Byly nalezeny základy parkánové zdi s baštou, o 360 cm dále vnitřní hradební zeď. V té době už se pracovalo na interiérech a v roce 2002 se stěhovalo vedení společnosti Karel Holoubek – Trade Group, a.s. do nových prostor.

Časem slovo dalo slovo a prostor zámku zaplnila svou sbírkou „milovnice Vánoc Jiřina Regietová„. Už deset let je zde možno navštívit Vánoční dům:

Je prvním a jediným svého druhu v České republice. Okouzlující Zámeček Doubí je po celý rok vskutku tím pravým místem, kde vánoční radost nikdy nekončí. Je plný nádherných ozdob, andílků, stromečků, světýlek, svíček a jiných dekorací. Každý kout doubeckého zámku má jinou barvu – od klasické červené přes modrou, bílou, moderní měděnou až po slavnostní zlatou. Najdete tady hlavně ukázky ruční tradiční výzdoby, jako jsou klasické ozdoby na stromečky, adventní věnce, stuhy, svícny, andílky a postavičky z betlémů. Děti potěší rozesmátí sněhuláci v kulichu a svítící ozdobené stromy. Lidé sem mohou zajít pro inspiraci, za nákupy, odpočinkem, klidem, odreagovat se, zavzpomínat si a nasát vánoční atmosféru. V zimním období je pak návštěva Vánočního domu ideálním místem k odpočinku, útěku od vánočního šílenství a všude panujícího stresu.

Tolik z oficiálních upoutávek. Realita je v podstatě nepředstavitelná a zdejší atmosféru nepřiblíží ani fotografie. Je toho tady totiž strašlivě MOC. Nerad bych, aby to vyznělo nějak negativně, ale z každého kouta, chodbičky, poličky či regálu se na návštěvníka valí nepřeberné množství barev, předmětů, vjemů, až je člověk totálně zahlcen a je mnoho míst, kde jsem se až bál otočit, abych do něčeho nevrazil a něco nezničil. To vše v letošním roce umocněno největší výstavou medvídků – od několikametrových potvor přes generacemi rukou ohlazené exempláře po moderní a exotické kousky. A nesmím zapomenout na betlémy, pohledy, formičky na pečení, stojany na stromečky, Kouzelné městečko plné domečků, kostelíčků, kluzišť a kolotočů, jímž projíždí mašinka…

Prostě si vyhraďte spoustu, spoustu, opravdu spoustu času a nechte se ohromit tou gigantickou dávkou až kýčovité roztomilosti.

A ještě tedy k tomu samotnému zámku (z internetu, encyklopedie Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku – Západní Čechy, a mého oblíbeného portálu o karlovarsku):

Ves Doubí se poprvé připomíná 1365 jako manství loketského hradu. Hrad či tvrz Doubí je poprvé zmiňován v polovině 14. století, přesněji v roce 1369 jako majetek rytíře Frencla z Dubu, loketského mana. V roce 1447, když tu seděl loupeživý rytíř jménem Tannenberg, byl hrad dobyt a poničen spojenými vojsky okolních měst. Následně chátral a obnovení se dočkal až v 16. století, kdy byl přestavěn na renesanční zámek. V letech 1598 až 1615 držel hrad Haubolt Vinkler z Hainfeldu, jehož rod s přestávkami spravoval Doubí až do roku 1692. Za jejich vlády bylo Doubí propuštěno z manství. V roce 1692 prodal Jinřich Lotar Vinkler Doubí svému švagorvi Adamovi Gerhartovi Unruherovi z Horního CHodova, který jej vlastnil do roku 1739. V průběhu 17. století došlo v okolí k vybudování parku s vyhlídkovou terasou.

V letech 1739–1756, kdy byl ve vlastnictví Julia Jindřicha a Josefiny Eleonory Mulcové z Valdova, rozené hraběnky Metternichové, byl na místě vystavěn barokní zámek. Při přestavbě došlo k zabudování kaple z roku 1700 do vnější parkánové hradby. V leetch 1795 až 1834 patřilo Doubí pánům ze Schönau, následně se tu vystřídalo mnoho dalších majitelů.

V roce 1865 prošel novorománskou přestavbou a do současné novorenesanční podoby s prvky maurské architektury byl přestavěn v letech 1868–1885 za Edvarda Claryho. Autorem přestavby byl architekt František Mader. V roce 1945 zde měla Rudá armáda velitelství, poté v budově sídlila řada podniků (např. Zemědělský stavební podnik Karlovy Vary nebo lesní závod). Od roku 1958 je chráněn jako kulturní památka České republiky.

Series Navigation<< Zámek WeesensteinZámek Litvínov (a muzeum) >>
Tagy