weby pro nejsevernější čechy

Na zámku Weesenstein nedaleko Drážďan zachraňovali za války cenné umělecké sbírky

Když pojedete od nás, z opičích hor, do Drážďan přes Pirnu a trochu se cestou zamotáte, máte šanci, že kromě fotky z radaru, kterou vám tu pořídí, ne zcela bezplatně, a přidají i informaci o okamžité rychlosti (doufám, že se budu na fotce usmívat!) narazíte v malebném údolíčku, v místě, kde byste čekali spíš, že za další zatáčkou přijde konec světa, na stavbu, kterou byste tu asi nečekali, na zámek Weesenstein.

Stálé expozice se věnuje historii budovy, která stojí na místě, kde nějací šlechtici sídlili už před osmi sty lety (Podle archeologických nálezů začala historie zámku Weesenstein před více než 800 lety. První písemná zmínka o středověké tvrzi pochází z roku 1318, zde byl uveden jako »Weysinberg«.. V této době patřil Weesenstein říšskému bezprostřednímu purkrabství Dohna.) Kromě stálé expozice zde momentálně najdete i výstavu Bombensichar.

Když se druhá válka převalila zpátky z východu (a západu) zpátky tam, kde vzplála a dostala se do fáze: zachraň se kdo můžeš (ale také zachraň, co můžeš), stal se zámek Weesenstein místem, kde byla uložena celá řada uměleckých, ale také přírodopisných sbírek (nejen) z nedalekých Drážďan. Kurátoři připravili expozici tak, že v místnostech, kde byly ty které předměty uloženy, jsou nyní jejich repliky, škatule na jejich převoz a v nich ukrytá videa, na kterých mluví momentální správci sbírek a přinášejí krátkou informace o nynější kondici zachráněných uměleckých děl.

Popravdě jsem z expozice měl poněkud rozporuplné pocity, protože je tu stále ta otázka, která se pravděpodobně dostaví u mnoha návštěvníků: proč sakra ten masakr vůbec vznikl? Na druhou stranu si ale cestou domů (nebo někam za nákupy) uvědomíte to, že lidé, plátci daní, ptáci, koně, akvarijní rybička a sochy a obrazy, to nakonec odskáčou vždycky a je celkem jedno, na které straně barikády se momentálně nacházejí. A že tyto události připomínat je vlastně strašně důležité. Už kvůli tomu přemítání o tom, proč a jak to vlastně bylo.

Když budete mít při návštěvě Weesensteinu štěstí na lepší povětrnostní podmínky než já, můžete si prohlédnout nově budované zahrady a když budete mít s sebou i (opatrného a trpělivého) řidiče, můžete zkusit místní zámecký pivovar, neboť je doba, kdy se (naštěstí) daří pohostinství.

Další informace o aktuální výstavě najdete tady.

titulní fotka © Schloss Weesenstein/SLUB/Dt.Fotothek

Tagy