weby pro nejsevernější čechy

Hokejová mizérie

Každý, kdo hokeji trochu rozumí a fandí, má jasno. Češi ze skupiny postoupí. Proč tedy sledovat, přiznejme si, nudné zápasy jako byl ten dnešní s Dánskem. Tempo hokeje přímo odpovídalo důležitosti tohoto střetnutí a stejně tak i divácká kulisa. Zdálo se, jakoby čeští hokejisté pojali utkání spíš jako tréning před zítřejším duelem, ve kterém narazí na několikanásobně silnější Švédy, než jako ostrý duel na trunaji. Sebevědomí je jedna věc…

Český tým je rozjetý. Nabuzený triumfem v evropské tour začal na mistrovství světa klasicky vítězstvím. Tentokrát proti slaboučkému Dánsku. Náš výběr poskládaný převážně z extraligových hráčů a několika posil z kontinetnální ligy však předvedl prachbídný výkon, jemuž byly svědkem i vyprázdněné tribuny stockholmské haly Globen.

Několik pater prstenců červených sedaček švédského hokejového chrámu „zaplnilo“ pár stovek hokejových příznivců. Mizivá návštěva podtrhla i nejistý výkon našeho týmu, který se od začátku trápil. Puk v dánské síti skončil až pět minut před koncem druhé třetiny a klid přinesla až trefa spraťanského útočníka Tenkráta tři minuty před koncem.

Možná za to mohou média

Byla to právě média, která dělala jako by se MS neblížilo. Ještě před několika dny to podle novin vypadalo jako by jediná důležitá událost týkající se naší země byla změna barvy trikotu nějaké přeběhlice ve vládě. Kdo potom má mít přehled, kdo za nás nastoupí, jaké máme šance na vítezství, proti komu nastoupíme. Čeští fanoušci potřebují tyto informace dříve než den před začátkem turnaje.

Stejnou chybu udělala i média finská a švédská. Pořadatelé navíc přecenili atraktivitu zápasů a nastavili ceny vstupného do výšin, které si nemohou dovolit ani průměrní seveřané, kteří většinou hluboko do kapes nemají.

MS v hokeji drží nad vodou alespoň Záruba a jeho parta. Hokejová redakce české televize umí udělat pěknou podívanou i ze zápasu USA x Francie. To zdaleka nemusí být samozřejmost. Zkuste se třeba podívat na hokej na slovenské televizi.

Sečteno podtrženo. Účast 1500 lidí na zápase MS v hokeji je zoufalá vizitka pro turnaj, který by měl být vyvrcholením sezóny. Jenom pro představu; na základní část extraligy chodí pravidelně na Spartu minimálně 7 tisíc lidí. Výkon našeho týmu byl přímo uměrný pozornosti, kterou v dějišti turnaje měl, tím pádem by se zítra proti domácím mohl zvednout.

Sportu zdar a hokeji zvlášť!