weby pro nejsevernější čechy

Fotbalisty Varnsdorfu čeká severočeské derby

Zvláštní příchuť bude mít páteční státní svátek pro fotbalisty Varnsdorfu. V den vzniku Československa totiž v severočeském derby vyzve v rámci třináctého kola fotbalové národní ligy Ústí nad Labem. Oba týmy z druhé poloviny tabulky mají prostor pro reparát, exligové ústí utrpělo v minulém kole porážku na půdě Žižkova, Varnsdorf pak po sérii čtyř proher v řadě dokázal na půdě druhého Baníku Ostrava vybojovat cenný bod.


Série utkání s týmy v horní polovině tabulky nepřinesla žádný bod. Vše začlo, když po třech výhrách a třech remízách došlo na duel s olomouckou Sigmou, která před měsícem vyloupila jednoznačným výsledkem 0:3 severočeský svatostánek. V tu chvíli málokdo tušil, že nyní vedoucí Sigma bude mít 9 vítězných utkání v řadě, zatímco z pěti utkání vytěží Varnsdorf pouhý bod. Dvě branky Chorého a jedna navrch z dílny Falty ukázaly rozdíl v aktuální formě. Sigma, která vloni sestoupila, nyní silně aspiruje na návrat mezi elitu, tak jako se jí to podařilo před dvěma roky hned po sestupu. Na druhé straně Varnsdorf, který naopak po předloňské úspěšné sezoně, kdy si zajistil spolu se Sigmou postup do první ligy a odmítl jej, okupuje až jedenáctou příčku. Proměnlivý může být český fotbal, jak ukazuje i bet365, kde si však favorité stále drží své vysoké kurzy.

Smolné závěry braly body
Očekávanou reputaci po domácí prohře s Hanáky mělo nabídnout utkání v Sokolově. Klání se vyvíjelo dobře, když v 51. minutě dokázal Jakubov vstřelit první branku utkání a poslat Varnsdorf do vedení. I na vyrovnání ze 72. minuty dokázal svou druhou brankou Jakubov odpovědět. Jenže dvě rychlé branky v rozmezí 2 minut krátce po euforii přiřkly body domácím.
Čtvrt hodiny před koncem přišel trest také v domácím utkání s Vlašimí, když po druhé žluté kartě a výsledné červené musel dříve pod sprchy Kozma. Následnou penaltou pak nepohrdl Vyhnal, a i přes hektický a výrazně rozkouskovaný závěr si vlašimští naložily body do autobusu na cestu domů.
Poslední do kvarteta porážek pak přišla prohra po výletu na jih Moravy. Ač se Jakubov i zde prosadil, zasloužil se po půl hodině hry pouze o vyrovnání, které nakonec v daleký výlet bez bodu proměnila vítězná branka Znojma něco málo po hodině hry.
Lepší časy na dohled
Málokterý fanoušek pak očekával přísun bodů z posledního odehraného utkání na domácím stadionu s doposud suverénním ostravským Baníkem, který postihl v loňské sezoně stejný osud v podobě sestupu jako Sigmu. Baník tak potvrdil svou nejistotu na venkovních hřištích, kde dokázal letos naplno bodovat pouze v jediném utkání. To nahrávalo i Severočechům, kteří sice po tečované střele prohrávali 0:1, ale do díla se přidal i nejlepší střelec celé soutěže Jakubov, který ve své druhé velké šanci po hodině hry napálil míč pod břevno a rozjásal tak patnáct set fanoušků na varnsdorfském stadionu. Svým osmým gólem v sezoně se tak zasloužil o třináctý bod na konto svého týmu, který tak s dvoubodovým náskokem na Táborsko a tříbodovým mankem na Frýdek-Místek drží jedenáctou příčku.

Na dostřel první polovině tabulky se však může dostat v příštím utkání s devátým Ústím nad Labem, které má stejných 17 bodů jako Sokolov či Žižkov, utkání se v Ústí nad Labem začne v pátečním svátečním duchu 28. 10. od 18 hodin. Následující domácí utkání pak přiveze na sever Čech dalšího z aspirantů na postup Slezský FC Opava, který na Baník a tím i postupovou příčku ztrácí 2 body. Utkání se uskuteční po nedělním obědě 6. 11. od 14 hodin. Věřme, že tato střetnutí povedou k vzestupu tabulkou blíže k vodám, které Varnsdorf okupoval v předloňském ročníku.