weby pro nejsevernější čechy

Bílí Tygři vzdají hold své legendě! #93 Petra Nedvěda zamíří ke stropu Home Credit Areny

V sezóně 2008/2009 slavili Bílí Tygři Liberec návrat své největší legendy. Po dlouhých 18 letech strávených v zámoří se pod Ještěd vrátil útočník Petr Nedvěd. Na kontě měl tehdy téměř tisíc startů v NHL i stříbro ze Zimních Olympijských her.

Velezkušený útočník se okamžitě stal základním stavebním kamenem celého týmu, který táhnul coby kapitán nejen svou produktivitou, ale také svým vystupováním a vůdcovskou povahou v kabině i na ledě. Petr Nedvěd zůstává historicky nejdéle sloužícím kapitánem Bílých Tygrů, drží rekord v klubové produktivě a stále je také rekordmanem v počtu nasbíraných kanadských bodů v jedné sezóně (2011/2012).

Zápasu Bílých Tygrů se Spartou Praha, který se odehraje v neděli 4. 2. od 16:00, bude předcházet slavnostní ceremoniál, při němž vystoupá dres se jménem Petra Nedvěda a jeho číslem 93 pod strop Home Credit Areny. Zaujme tak místo vedle trikotu Petrova otce Jaroslava, který byl výraznou osobností libereckého hokeje v sedmdesátých letech minulého století.

Petr Nedvěd na krátko oblékl liberecký dres už v sezónách 1997/1998 a 2001/2002, kdy Tygři působili ještě v 1. Národní lize. Ve třech zápasech si tehdy připsal 6 bodů za 3 branky a 3 asistence. Vždy šlo jen o krátkou výpomoc před návratem do zámoří. Před sezónou 2008/2009 už se ale slavný liberecký odchovanec vrátil nastálo do svého mateřského klubu a pravidelně dokazoval své mimořádné kvality. Sedm sezón vedl Bílé Tygry jako kapitán. Ve čtyřech sezónách v řadě vévodil tabulce klubové produktivity a v ročníku 2011/2012 byl coby nejproduktivnějí muž soutěže vyhlášen Hráčem extraligy. Dvakrát dovedl Bílé Tygry k nepopulární čtvrté příčce nejvyšší české soutěže a byl to on, kdo svým gólem v posledním utkání baráže v roce 2013 rozhodl o setrvání Tygrů v Extralize. Během své liberecké éry se Petr Nedvěd dočkal také vytouženého návratu do české reprezentace. V roce 2012 vybojoval v národním dresu světový bronz a v roce 2014 se vrátil na hokejový olympijský turnaj.

Vyjádření prezidenta klubu Petra Syrovátka: „Petr Nedvěd je bezesporu nejslavnějším odchovancem našeho klubu. Ve své době patřil k desítce nejlepších hokejistů světa a my jsme nesmírně hrdí na to, že během své kariéry nikdy nezapomněl na místo, kde hokejově vyrostl. Když se po dlouhých letech vrátil do Liberce, stal se ikonou nejen našeho klubu, ale celé extraligy. Byl osobností, které patřila celé jedna éra. Svým hokejem uměl pobláznit nejen tribuny ale také spoluhráče v týmu. Petr patří k silné generaci českých hráčů, ale i v této společnosti byl jedním z nejlepších.
Před zápasem se Spartou vystoupá ke stropu Home Credit Areny dres hráče, který je nejpevněji spjat s naším klubem. Petr Nedvěd je jeho symbolem a ikonou.“

Doprovodný program:
Už dvě hodiny před utkáním, tedy ve 14:00, odstartuje v prostorách ČS klubu Home Credit Areny mimořádná autogramiáda Petra Nedvěda. V Tygřím fanshopu bude při této příležitosti připravena speciální Kolekce #93. Vedle plakátů a buttonů také dresy, trička a šály. Na ochozu areny bude v provozu fotokoutek s Nedvědovou figurínou a klub si pro fanoušky připravil také speciální choreo, do kterého se mohou zapojit všichni návštěvníci zápasu.

Profil Petra Nedvěda:

Petr Nedvěd se narodil 9. prosince 1971 v Liberci, kde také učinil první hokejové krůčky a prošel všemi žákovskými kategoriemi. Jako dorostenec už ale válel za Litvínov. V sezóně 1988/1989 si připsal v té době neuvěřitelných 51 bodů. Taková produktivita nemohla uniknout zámořským skautům a Nedvěd vábení Ameriky neodolal. Namísto návratu z turnaje v Calgary, kde mimochodem vyhrál kanadské bodování, emigroval jako sotva sedmnáctiletý z Československa. Jiná cesta za komunistického režimu nebyla tehdy možná.
Na zámořský hokej se adaptoval velmi rychle. Ve své první sezoně za mořem si připsal průměr dva body na zápas a stal se nejproduktivnějším hráčem juniorské WHL. Díky tomu si ho v draftu vybral jako celkovou dvojku Vancouver. První dvě sezóny se výborný technik oťukával, zato ve třetí sezóně v NHL už zářil, když si v 84 zápasech připsal 71 bodů. Dočkal se také pozvánky do národního týmu, nešlo však o reprezentaci Česka, ale Kanady. Na olympiádě v roce 1994 v Lillehammeru pomohl výrazně týmu „javorového listu“ pěti brankami ke stříbrné medaili.
Nejlepší zámořskou sezónu prožil v roce 1995/1996 v dresu Tučňáků z Pittsburghu, když v 98 zápasech (včetně play-off) nastřádal 119 bodů. Kromě této porce zazářil i v +/- bodech, jeho + 37 bodů bylo 4. nejlepším počinem v celé lize. Tučňáci se i díky jeho výkonům dostali až do finále konference, kde podlehli Floridě.
V roce 1996 Nedvěd konečně oblékl i dres České republiky, ale ani on tehdy nezabránil propadáku reprezentace na Světovém poháru. Zato v NHL Nedvědova hvězda stoupala. Po skvělých výkonech v ročníku 1996/97 si připadal nedoceněný, celý další rok tedy strávil jednáním o novém kontraktu. Během té doby si zahrál poprvé také v A-týmu Liberce, kde naskočil do dvou zápasů a připsal si tři body.
Nakonec se v NHL přesunul do New Yorku, kde si v dresu Rangers zahrál spolu s Waynem Gretzkym. V americké metropoli působil až do roku 2004, kdy byl vyměněn do Edmontonu. V sezoně 2001/02 však stihl také vypomoci Bílým Tygrům v jednom zápase 1. ligy hattrickem a je tedy podepsán i pod historickým postupem do extraligy.
Výlukovou sezonu 2004/05 sehrál v pražské Spartě, po návratu do zámoří už se mu ale nedařilo vybudovat si původní renomé. Během dvou let prošel třemi různými týmy, v dresu Philadelphie dokonce strávil část ročníku 2006/07 na farmě. Zámořská kapitola Petra Nedvěda se tehdy blížila ke konci. V roce 2007 se odhodlal k návratu do Čech. Po sezoně strávené ve Spartě sice ještě zamířil na kemp New York Rangers, ale na kontraktu se nedohodl a dal zámoří definitivně sbohem. Namísto toho ohlásil návrat do rodného Liberce.
Jako kapitán táhl Bílé Tygry v sedmi sezonách, během nichž tým dvakrát dovedl do semifinále play-off. Velký příběh napsal především v ročníku 2011/12, kdy s 61 body ovládl kanadské bodování extraligy a vysloužil si nominaci na mistrovství světa, odkud si přivezl bronz. Jako lídr Liberce se ukázal i v těžkých okamžicích, když o rok později hrozil Tygrům v baráži sestup do 1. ligy. V rozhodujícím zápase proti Mladé Boleslavi zajistil týmu v 54. minutě přesilovkovou trefou udržení mezi elitou.
Svou bohatou kariéru zakončil “Méďa” v sezoně 2013/14, kdy také uzavřel hokejový kruh účastí na olympijských hrách v Soči v dresu České republiky. V celkových 262 zápasech pod Ještědem posbíral 288 bodů a nastřílel 109 gólů. V obou ohledech je s výrazným náskokem nejúspěšnějším Bílým Tygrem. Svými výkony v tuzemsku i v zámoří se zařadil mezi nejvýraznější legendy českého hokeje.