weby pro nejsevernější čechy

Rally Bohemia 2014 – den první

Mladoboleslavští organizátoři připravili na 11. a 12. července 2014 pro fandy motoristického sportu nádherný dárek. V okolí Mladé Boleslavi se uskutečnil 41.ročník Rally Bohemia, který se nesl v duchu oslav 40ti let od uvedení prvního soutěžního modelu Škoda RS.

A když oslava tak pořádná! Letošní Rally Bohemia se uskutečnila jako soutěž Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally a nově také jako Mistrovství České republiky v rally historických automobilů. A navíc si diváci společně se závodníky užívali Rally Bohemia Legend. Soutěžní vozy dávné i nedávné historie dostaly prostor se divákům opět ukázat v plné své kráse na tratích rychlostních zkoušek. Rally Bohemia se jel jako pátý závod Mediasport Mezinárodního mistrovství České republiky v rally a proti loňsku výrazným způsobem změnil svou podobu. Soutěž se z třídenního schématu vrátila do kompaktnější dvoudenní podoby se startem v pátek 11. července a cílem 12. července 2014. Menší počet RZ organizátoři vyvážili výběrem nejhezčích úseků tratí v podhůří Jizerských Hor, Železnobrodska a lepší dostupností z Mladé Boleslavi. Navíc soutěž otevírala a uzavírala divácky atraktivní městská rychlostní zkouška. Tomu se prostě nedalo odolat.V pátek ráno startuji směr Mladá Boleslav. Den bude dlouhý. Lákadel je mnoho. Nezbývá než si vybrat. Základní itinerář dne – akreditace, shakedown v Hrdlořezích, slavnostní start, městská RZ, podvečerní depo, večerní RZ ve Vinci a večerní dění v depu. Cíle jsou dané, nezbývá než je naplnit. Akreditace proběhla hladce. U sličné slečny v press centru jsem nafasoval novinářskou foto vestu, podepsal prohlášení o tom, že organizátoři v případě jakéhokoli mého karambolu po dobu soutěže za nic nemohou. Na druhou stranu já si mohu dělat v okolí trati relativně „co chci“. Balík materiálů a nálepku na auto. A jde se fotit. Shakedown je oficiální testovací okruh. Taková malá rally v kostce. Na uzavřeném okruhu si soutěžní týmy mohou otestovat připravenost a nastavení vozu. Již tady začíná soutěž! Klid před bouří je jen zdánlivý a napětí zcela evidentní. Jezdci jedou naplno, jeden sleduje druhého a poměřují si zajeté časy a odhadují připravenost svou i svých soupeřů. Hra nervů je již rozehrána. Kdo z tohoto stavu profituje, jsou diváci a fotografové. Na krátkém, 1,6km okruhu, si to opravdu užívají krásnou podívanou.

Testování končí a závodníci jedou do depa se připravit na slavnostní zahájení a ostrý start. Na startovací rampu postupně vyjede 61 posádek v hlavní soutěži, 33 v kategorii „Historic“ a 37 v kategorii „Legend“. Každá si užije svých několik minut v „záři reflektorů“ s pódiovými kráskami, než je startér odmávnutím státní vlajkou pustí do soutěže a následně do první ostré rychlostní zkoušky vedené ulicemi starého města.

Následuje přejezd na druhou a třetí RZ. To již na závodníky čekám v depu. Eviduji první šrámy na autech a sleduji souboj techniků s časovým limitem – 30 minut – na jejich odstranění před odjezdem na čtvrtou a pátou RZ. To se již stmívá a depo nabývá postupně na mysterióznosti světla, tmy a barev. Bohužel zjišťuji, že časově nestíhám odjet do Vince a tak čekám v depu na návrat soutěžáků. Sleduji techniky v druhém souboji s časovým limitem na opravy, před předáním vozů do uzavřeného depa na noc.

Pátek již dávno skončil a já rekapituluji úspěšnost svého denního itineráře. Ne vše proběhlo podle představ a přání, ale i tak to byl pěkný den. Rychle do postele. Ráno nás čeká druhá část.