weby pro nejsevernější čechy

Otevření turistické sezony v Krásné Lípě – Kyjovské údolí

V pátek 20. dubna 2018 pokračoval maraton akcí k zahájení turistické sezóny Českého Švýcarska v Krásné Lípě představením nového okruhu v Kyjovském údolí.

Myslím, že je možné tvrdit, že turistika se dá dělat různými způsoby a z různých hledisek. Třeba polykači kilometrů na dálkových trasách versus krátké pohodlné rodinné okruhy. A důležité je to slůvko okruhy. Není totiž vždycky zájmem místních, aby turista nastoupil na značenou cestu a zmizel kdesi v dálavách, ale aby se prošel – a VRÁTIL. Tohle skvěle zvládá starosta Jetřichovic, kde se před časem soustava takových okruhů vylíhla, a teď se k nim přidává i Krásná Lípa. Jde sice většinou o místa profláknutá a již nějakým způsobem většinou značená, leč značek není nikdy dost (což někteří velmi, velmi neradi slyší).

Takže – nová trasa připravená ve spolupráci České Švýcarsko, o. p. s., města Krásná Lípa, obce Doubice, Správy NPČŠ a KČT Krásná Lípa. Sraz na Fakultě v Kyjově, kam část dorazila busem z KL (tentokrát silně omlazeni přítomností školáků ze Chřibské). Úvodní proslovy (jak píše na webu KČT Krásná Lípa Ilonka – úvodu se ujal Jirka Rak a představil nám pana Zdeňka Matouše, radního Ústeckého kraje za regionální rozvoj a cestovní ruch, dále pana Pavla Bendu, ředitele NPČŠ, a pana Jana Koláře, starostu města Krásná Lípa).

A pak vzhůru do terénu, a to v různých variantách dle náročnosti terénu. Někomu se nechtělo po žluté a Köglerovce přes Kyjovský hrádek, tak došel ke Klenotnici po červené údolím, někdo nepokračoval od Klenotnice roklí směrem ke Hřebci a šel alternativní neznačenou pěšinou lesem na asfaltku se zelenou značkou. Možností neúrekom. Zpět pak po nové žluté kolem Kyjovské přehrady k Sýrovému potoku a na Fakultu, za buřty. Vražte někdy také – v klidu to s námi ucapal tříapůlletý chlapeček. Jen budete mít tu nevýhodu, že vám cestou nikdo nebude vyprávět pohádky jako nám v tenhle den Jirka Rak.

Fotky na webu KČT Krásná Lípa od Ilony Řechtáčkové -> a Jaromíra Petružálka ->

Pro představu ještě mapu z vlastních zdrojů:

A pro porovnání od Jaromíra Petružálka:

Tagy