weby pro nejsevernější čechy

Slavnosti města Rumburk 2017

V sobotu 19. srpna 2017 se konaly městské slavnosti v Rumburku.

Některé akce jsme poslední dobou tak nějak vynechávali, nebo se na nich byli „podívat“ zprostředkovaně. Občas je ale čas zaskočit osobně.

Letošní ročník rumburských slavností se nastěhoval na Lužické náměstí, vstupné se nevybíralo a hlavním tématem bylo 640. výročí první písemné zmínky o městě a 430. výročí nového městského znaku. Součástí slavností byla výstava veteránů, to hlavní ale probíhalo na náměstí. Chytrý nápad s dvojitým pódiem na protilehlých stranách sloupu Nejsvětější Trojice. Všude kolem stánky, nabízející především krmi všech možných druhů. Strana náměstí před podloubím patřila řemeslníkům a dílničkám, v ulicích z náměstí pak bylo k vidění mobilní planetárium, kosmický trenažér, skákací hrad nebo miničtyřkolky.

Na úvod na větším pódiu hrála kapela Semtex, po jejím setu na opačné straně nastoupil folklorní soubor Bedrník. Když jsem se sbíral k odchodu (vyrážel jsem za spanilou jízdou veteránů ke Kocourovi), dostal jsem vynadáno, že to hlavní teprve přijde. Historický průvod Rudolfa II. Protože se nerozkrájím, neviděl jsem ho. Stejně tak jsem neslyšel nic z dalšího programu, protože jsem se už nevrátil. Nějak jsem pro sebe konstatoval, že vlastně ani nic z nabízeného vidět a slyšet už nemusím.

Zatím jsem našel jen fotky Zdeňka Ráce v Děčínském deníku ->. Až bude k dispozici víc, snad doplníme, aby bylo jasno, co se dělo celý den.

A město Rumburk na svém FB sdílelo vystoupení Marcely Holanové a Martina Maxy.

PS: Občas jsem měl silné Déjà vu, že jsem o týden zpět a v Jiřetíně pod Jedlovou. A to jsem ještě ani neviděl ten zmiňovaný průvod, v němž podle fotek kráčel třeba i Berka z Dubé, který se s Rudolfem II. minul zhruba o 200 let. Ale co už…

Za rok 2016 -> to bylo stručné, ale v pohybu.

Tagy