weby pro nejsevernější čechy

Saským Švýcarskem za vyhlídkami

V neděli 22. května 2016 se konala další z poznávacích akcí České Švýcarsko o.p.s. a Klubu českých turistů Krásná Lípa, která mířila (nejen) na dvě skalní brány a dva skalní hrady.

Došlo k propojení několika propagovaných témat – cestu jsme absolvovali s využitím jízdenek Labe-Elbe, svezli jsme se po trati, jejíž osud je hodinu od hodiny krajně (krajsky) nejistý a samozřejmě navštívili řadu míst, o nichž leckteří místní nemají ani tušení…

Jedna skupina vyrazila z Krásné Lípy na nádraží Mikulášovice střed jediným spojem, který po dobu výluky přes Jedlovou projíždí Krásnou Lípou. Tady už čekal Tomáš Fúsek s partou ochotných spolupracovníků, kteří skoro všechny naložili do aut a vyvezli je na Hančův vrch. Pár zbylých počkalo na další skupinu, která se poskládala na cestě od Děčína a ze Šluknova. Auta se mezitím vrátila, nasedli jsme tedy všichni a vydali se stíhat první polovinu.

Někteří si osvěžili, jiní měli možnost teprve objevit přístupovou cestu přes hranice k rozhledně Weifberg, pod níž na nás čekal náš budoucí průvodce. Pár slov na uvítanou a na rozhlednu, kterou prý čeká rekonstrukce (dřevo prostě není nejlepší materiál pro tyhle stavby). Po výstupu k rozhledům a chvilce odpočinku míříme do Hinterhermsdorfu. Tady pro nás bylo připravené mohutné občerstvení v místním informačním středisku (ve společenské místnosti v Haus des Gastes). Tak mohutné, že jsme si všichni museli nabrat celodenní zásoby na cestu do batohů. Před odjezdem autobusu ještě chvilka na prohlídku městečka a tím končila přípravná pohodová fáze. Od zastávky Sturmbauers Eck už následovaly jen výstupy a sestupy k dalším výstupům.

Ke skalní bráně Kleinstein, do skalního hradu Arnstein, do údolí Křinice. Občas blátem, občas nábližkou, tempem přiměřeným, pžesto se někteří považovali za nutné osvěžit v chladivé vodě.

Dále kolem bývalých mlýnů, nyní penzionů Buschmühle a Neumannmühle. Silnici měníme zpět na přírodu, na Vorařskou stezku (Flössersteig) po levém břehu Křinice, do rokle Malý Zschand a konečně je před námi Kuhstall. Ten už mnozí známe, ale je to jedno, protože většina se nejprve vrhá k výčepnímu okénku a až po vyprázdnění lahví se začne starat o prohlídku zdejšího skalního útvaru. A už jen závěrečný pohodový sestup zpět do údolí Křinice ke konečné tramvaje (Lichtenhainer Wasserfall). Tady naše zážitky prohloubil zvířecí utopenec v korytě.

Autobus nakonec dorazil, svezl nás na nádraží v Bad Schandau a pak už jen závěrečná fáze vlakem do Rumburka. Poslední zbytky dnešní výpravy výlukový bus dovezl až do Krásné Lípy.

Jak napsal Jiří Rak pro web krásnolipského KČT – více takových krásných dní a výletů!

Pokud se ve zmateném slovním popisu neorientujete, pak pomůže mapa od Jaromíra Petružálka:

A samozřejmě další fotky na již zmíněném webu KČT Krásná Lípa:

Mikuláše Peterky ->, Ilony Řechtáčkové ->, Jitky Štraubové ->,

Tagy