weby pro nejsevernější čechy

Rockový večírek u Kocoura

V sobotu 20. září 2014 se konal letošní (nejspíš poslední) open-air koncert, nejen u Kocoura, ale i v širším okolí – na pódiu na volné ploše nádvoří se postupně vystřídalo několik kapel. Hlavní (a netrpělivě očekávanou) hvězdou večera byli finští Cardiant, ale na ty bylo třeba si počkat.

Zpočátku počasí vypadalo slibně. I když na některých místech Výběžku sprchlo už dopoledne, tady to vypadalo dobře. Přesto se u Kocoura dobře připravili a většina míst k sezení byla alespoň nějakým způsobem zastřešena, což nakonec přišlo vhod. Cca 4 stovky příchozích se rozmístily do úkrytu na lavice a před pódiem se většinou (až do večera) pohybovala jen menší vytrvalecká skupina.

Jako první vystupovali Maiden Czech, a hned s cca půlhodinovou sekerou. Mám ten pocit, že jsem je už někdy slyšel a stejně jsem si nezvykl, že místo Bruce Dickinsona zpívá ženský hlas. Set trval kolem hodiny, poté zvuková zkouška crossoverových Last Minute a za padající tmy a deště jejich vystoupení. Zní to hodně zajímavě, hodně samplů, efektů a podle slov kytaristy chybějící stálý host – sopranistka.

Další výměna aparatury a zvuková zkouška a na pódiu se chystají metaloví Finové Cardiant. Posluchači jsou netrpěliví, před pódiem to houstne, dolaďují se ještě poslední detaily a zima je do vlhka po dešti vlezlá. Po uvítacím přípitku finskou vodkou se konečně začíná. Inu, asi mě zase někdo pošle do nevábných končin, ale od severské kapely jsem tak nějak čekal víc. Když se mi objektivem podařilo alespoň nějak ulovit jako poslední i zpěvačku, která překvapivě zůstávala skryta vzadu vedle bicích, rozhodl jsem se odejít do tepla, nohy i ruce přece už jen zábly. Čímž jsem se ošidil o „vyvrcholení“ koncertu – na Vychytilovské Led Zeppelin Tribute se už nedostalo. Před koncem setu Cardiant se totiž projevilo, že pivovar a finská vodka za 25 kaček totiž mohou mít pro pořádání takových akcí i nepříjemnou tvář. Podle zpráv, které se nám donesly, kdosi vratkých nohou a ochablé mysli dokázal padnout zvukaři do klína a umlčet aparaturu… Doufejme, že nám Finové nevyhlásí válku.

A zvuková ochutnávka jednotlivých kapel: