weby pro nejsevernější čechy

Maškarní bál Tolštejnského panství a k tomu Zlatá múza Severu 2012

Sobotní večer 2. března 2013 patřil vyhlašování tradičního ocenění Zlatá múza Severu, ročník 2012 se nastěhoval do Varnsdorfu, do klubu Střelnice.
Když jsme s -miw-em ke Střelnici přijížděli, až jsme se polekali, zda jsme si nespletli termín – parkoviště takřka prázdné pár minut před začátkem, ticho a klid. Nicméně na sále už posedávali první masky, na pódiu se rozehříval Frank Caldera Band, a další postupně přicházeli.

Jako každý rok bylo veřejně nominováno pět adeptů na prestižní cenu Zlatá múza severu za pozoruhodný počin ve prospěch kultury na Šluknovsku, které vybrala oblastní akademie pracovníků v kultuře na Šluknovsku. Kdo v akademii zasedá a kde byla nominace zveřejněna, to se mě neptejte. Já opisuji z Hlasu severu:

– město Dolní Poustevna (za péči o stavby sloužící kultuře)

– Miroslav Lošťák, Rumburk (za hudební činnost v čele Rumburského komorního orchestru)

– Igor Heinz, Valdek (za knihu Z hudební minulosti Šluknovska)

– Hana Brábníková, Krásná Lípa (za práci s dětmi v oblasti hudby a folklóru)

– varhanní duchovní hudba ve Filipově – mezinárodní varhanní festival, Jiříkov (za přínos hudební kultuře regionu)

Na začátku všechny přítomné přivítal starosta města Varnsdorf Martin Louka a pozval do sálu pana Berku z Dubé, aby zahájil pro své poddané z Tolštejnského panství maškarní rej. Po sólovém tanečku byli na parket pozváni všichni a po počátečním váhání se nakonec opravdu zaplnil. Nicméně se neubráním kacířské myšlence – kde by Varnsdorf byl, kdyby nebylo Krásné Lípy? Masopust jistí Dykyta, polovinu návštěvníků plesu zase tvořil Lužičan…

Zmíněný folklorní soubor se mezi tanci postaral o „kulturní vložku“, po sále kroužily prodejkyně tomboly, a já čekaje na ohlášenou hodinu s překvapením zjišťoval, kdo se skrývá pod jakou maskou.

Nakonec jsme se dočkali a proběhlo slibované vyhlášení Zlaté múzy Severu za loňský rok. Pokud jste si přečetli nominace a porovnali je s úvodní fotkou, asi vám něco nehraje. Inu, ono to letos vyšlo tak pěkně, že s výjimkou Dolní Poustevny nikdo z nominovaných nemohl být přítomen osobně a 4/5 tak za sebe v řadě měly náhradu.

A to nejdůležitější – „The Winner Is“ Miroslav Lošťák, který bude v neděli slavit spolu s RKO 50 let působení.

Ještě jsem počkal na country tance v podání Tanečního školy Styl manželů Josefových a hurá domů vybrat fotky. Tu jsou:

Tagy