weby pro nejsevernější čechy

Kambodža a Vietnam (z cyklu Dvouleté putování po Asii)

Kambodžou projedeme mezi majestátními angkorskými chrámy, navštívíme pláže jihu a hlavní město Phnom Penh. Ve Vietnamu nahlédneme do života delty Mekongu a podél pobřeží doplujeme do severních kopců. Beseda s Bárou Součkovou, 9. 4. 2013 18:00 Městská knihovna Varnsdorf

Postřehy z cesty:

KAMBODŽA

MOTORKA – všeobecně v Asii se dá na motorce přepravit cokoliv a pro Kambodžu to platí dvojnásob. Kambodža je země snad s ještě větším bezlimitem, co a jak přepravovat. V tomhle hledisku Kambodžané mají velkou fantazii. Chumel snad 50 slepic dokola přivázaných za nohy, tři prasata ve válcových koších, nebo na ostro přivázaných k sobě, několik skříni na hromadě, či jakýsi náklad v žocích vysokých až nad hlavu řidiče a na vrchu sedící těhotná manželka. Ani vzdálenost se nezdá být překážkou, takovéhle náklady se vozí třeba přes 100km. Mezi spolujezdcem a řidičem je také spousta místa, kam se nacpe cokoliv, o dětech a kojencích nemluvě. To je už stará asijská písnička.

KOLO – Pozorovat cyklistické kousky kambodžských i vietnamských vynalézavců je další neobyčejně pestrou atrakci.

VIETNAM

JÍDELNIČKY, polívkárny, drinkárny, něconazubárny jsou na každém rohu, před krámky na chodníku, prostě všude. Když si nedojdete k občerstvovně sami, najde si vás paní se špičatým bambusovým kloboukem na hlavě a jídelnou přes rameno, která vždycky na chvíli někde zastaví a rozbalí svůj krámek, včetně židliček a když se hladovci nasytí, pokračuje houpavým a frekvenčním krokem zase o kus dál.

Další besedy z cyklu dvouleté putování po Asii

Dva roky „prázdnin“

15.4. Centrum setkávání Dolní Poustevna

18.4. Krajská vědecká knihovna v Liberci

21.5. Městská knihovna Česká Lípa

Vypravíme se na cestu dobrodružství a nejistoty, pojedeme po zemi do Indie, přes Malajský poloostrov, Indočínu a Čínu do Mongolska a nakonec transsibiřskou magistrálou zpátky domu.

Čína

28. 5. 2013 18:00 Městská knihovna Varnsdorf

Ze severního Vietnamu si to zamíříme přes Yunan, Sechuan a podél tibetských hranic do Pekingu, pojedeme vlakem i stopem.

Tagy