weby pro nejsevernější čechy

NISA FILM FESTIVAL 2013

Ve dnech 1. – 5. května 2013 se opět koná filmový festival Nisa (NISA FILM FESTIVAL), letos již podesáté! NISA FILM FESTIVAL slaví tento rok již desáté výročí své existence a opět přináší příležitost seznámit se především s filmovou tvorbou tří sousedících zemí, České republiky, Německa a Polska. Kromě filmů z těchto zemí nabídne i řadu zajímavých evropských hraných a dokumentárních filmů. Festival se uskuteční v mnoha městech „trojzemí“ a Varnsdorf se svým Centrem Panorama je jedním z nich.

Vstupné na jednotlivá představení

Plné vstupné 60 Kč

Senioři/studenti 30 Kč

Další informace naleznete na webových stránkách Centra Panorama

www.centrumpanorama.cz

nebo na stránkách festivalu v němčině

www.neissefilmfestival.de

Závěrečný večer festivalu proběhne 5. května 2013 od 17:00 hodin v Centru Panorama Varnsdorf, večerem provází Vojta Švejda

Program večera:

vyhlášení vítězů festivalu

promítání filmu 5 pravidel (rež. Vavřinec Menšl, ČR) Dokument o riskantní experimentální hře – jak rychle se podvolíte totalitnímu systému.

koncert skupiny Čankišou (http://cankisou.cz/)

slavnostní raut

Vstupné 280 Kč

Program festivalu:

1.5.2013

18:30 Den žen (Dzien kobiet, rež. Maria Sadowska, Polsko)

soutěžní film

Příběh mladé ženy, jež je ve svém zaměstnání nečekaně povýšena a ocitne se v situaci, kdy je nucena podporovat a tvrdě prosazovat praktiky firmy. Nakonec se však tomuto systému vzepře a postaví se na stranu svých kolegyň.

2.5.2013

17:00 Život je všude (Life is Everywhere (rež. John Albert Jansen, Nizozemí)

Dokumentární film o životě spisovatele Bohumila Hrabala

18:30 Pharmakon (Pharmakon, rež. Joni Shanaj, Albánie)

soutěžní film

Sugestivní příběh 25letého Branka, který se po studiu v USA vrací do rodné Tirany. Matka brzy po jeho příjezdu umírá a on začíná pracovat v lékárně svého otce, kde kromě legálního prodeje léků dochází i k nelegálnímu „kšeftování“ s nimi.

3.5.2013

11:00 Pokrevní bratři se dělí o vše (Blutsbrüder teilen alles, rež. Wolfram Paulus, Německo)

Dramatický říběh dvou třináctiletých chlapců odehrávající se na konci 2. světové války

14:00 Vracenky (rež. Jan Schmidt, ČR)

Černá komedie z roku 1990 o dobrodružstvích desetiletého chlapce vyrůstajícího v Praze 50. let, v období komunistického bezpráví.

18:30 Tvoje slza, můj déšť: Přítomnost Arnošta Lustiga (rež. Eva Lustigová, ČR)

„Člověk je nesmrtelný tak dlouho, dokud vytrvá ve vzpomínce.“ Eva Lustigová natočila na základě vlastních vzpomínek portrét svého otce, slavného spisovatele Arnošta Lustiga. S humorným nadhledem velmi živě přibližuje jeho životní dráhu a neutuchající lásku k životu takovému, jaký je.

4.5.2013

18:30 Pásmo dokumentárních filmů

Když jsem byl chlapec, byla jsem dívkou (Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka, rež. Ivana Todorovic, Německo) + Černá dcera (Czarna córka, rež. Anna Skorupa, Polsko) + Doppelpass (rež. Elke Weber-Moore, Německo)

20:00 Isabel (rež.  Lukáš Melník, Marcel Škrkoň, ČR) PŘEDPREMIÉRA

Thriller o mladé novinářce Isabel, jež se díky své naivitě a odvaze zároveň ocitá v pasti děsivé společnosti, ve které musí bojovat o holý život. Má šanci přežít a není cena za přežití příliš vysoká?

Tagy