weby pro nejsevernější čechy

Den otevřených dveří VOŠ a SŠ VDF – listopad 2014

Před nedávnem jsem se byl podívat na nabídce středních škol pro severní Čechy v Liberci, poté pro Šluknovský výběžek v Rumburku, no a nakonec jsem šel v pátek 21. listopadu 2014 strávit dopoledne do varnsdorfské VOŠ a SŠ. Jsou akce, kam chodím, jsou akce, kam mi chodit nevadí, i takové kam chodím rád. Pod střechou, v teple, s jistotou, že uvidím to, nač jsem připraven… Podle plakátků začátek v 9:00, ovšem úvodní projevy a přivítání se tak trochu posouvaly a posouvaly, až bylo po půl desáté a tím klouzal i stanovený program. Nikomu to ale zjevně nevadilo. Tak nějak mi přišlo, že se tu pohybovalo mnohem víc školáků, než za celé dva dny v Rumburku.

Nejtěžší to asi mají holky s proslovy o „neukazovatelných“ oborech. Pár fotek na plátno, rok od roku stejný text, ve kterém se střídají jen jména přednášejících studentek, slibování Řecka a Španělska. No prostě to moc atraktivně nepůsobí. To bezpečnostně právní to má podstatně jednodušší. Kolikrát jsem si už říkal, že to mlácení mám nafocené milionkrát, ale v okamžiku, kdy sebou poprvé plácnou o zem a babičky vzdechnou „Áááách“, neudržím se a foťák zvednu.

Podobně jsou na tom holky na módních přehlídkách, tam jsem už v Liberci s povděkem přivítal, že modely se hodně oproti minulosti obměnily. Jen by si snad někdo s češtinářským vzděláním měl sednout k tomu průvodnímu slovu, pořád mě to tahá za uši a některé větné vazby hodně tahají za uši. A taky by neuškodila operativní aktualizace – trochu mimo mluvit o kolekci šatů a modelkách, když se pak prochází chudák jedna sólistka… Oživením byla účast mrňat v šatech zapůjčených z jedné místní prodejny.

Slušně se vyřádí na přípravě scének maséři, už na jaře si se svým vystoupením vyhráli a teď na podzim se zase snažili. Podobně jsou na tom kadeřníci a kosmetičky, kteří taktéž dokázali svá vystoupení zabalit do minipříběhů.

A kolem toho všeho koktejly, flambované lívanečky, a již zmiňovaní maséři, kadeřníci a kosmetičky v akci. Navíc mezi prvním a opakovacím druhým kolečkem vystoupení času dost projít otevřená patra a nahlédnout do učeben a pracoven. Tak jo, v lednu zas.

A samozřejmě, přehled již zdokumentované historie – leden 2014listopad 2013, leden 2013, říjen 2012.