weby pro nejsevernější čechy

Festival Nisa, akce kterou se může Varnsdorf chlubit

V neděli 6/5 skončil slavnostním ceremonialem a koncertem skupiny Mňága a žďorp devátý ročník filmového festivalu Nisa, který je rozkročen do tří zemí, Německa, Polska a Čech.Festival, který několik nadšenců vydupalo ze země čeká za rok první kulaté výročí a jestli vydrží bude to důkaz toho, že zázraky se dějí.Tolik vzývaná přeshraniční spolupráce funguje díky nadšení lidí, kteří se do projektu zapojují ze všech stran hranice; i když bez zejména německých peněz by to asi nešlo. Pavel Nejtek majitel a provozovatel kina Panorama nešetřil superlativy, do technického zabezpečení provozu investoval maximum peněz a energie.

„Že se závěrečný ceremoniál konal podruhé právě v Panoramě je obrovská pocta“, říká. „Letos běželo všecno jako na drátkách“, pochvaluje si. „Celý závěrečný večer byl profesionálně moderován Alešem Cibulkou a překládán, takže všichni věděli o čem je řeč.“

Varnsdorf je na české straně nejvýznamějším místem, kde na festival narazíte. Třeba v Liberci už jsou pouze multikina, která nejsou pro tento druh provozu vhodná.

Problém je nízká návštěvnost projekcí, kvůli které některá promítání nebyla vůbec uskutečněna.

Že je to bolest říkají všichni. Těžko říct jestli je to slabou propagací (u nás se festivalu věnovala Jolka Krásná v České televizi, komerčí rádia by zajímal pouze jako placená inzerce, plakátů vidět moc nebylo) a nebo i nejednotností místa.

Perou se tu dva principy, které je těžké sjednotit: festival, jako místo setkávání a snaha nabídnout filmy co nejširšímu spektru diváků. U rozhodování, kterému dát přednost bych být nechtěl.

Ředitel Martin Musílek, ředitel varnsdorfského divadla, který zasedal v porotě si festival pochvaloval. „Filmy, které jsem viděl byly dost kvalitní. V těch, které jsem viděl převažovala sociální témata. Asi proto, že většina pořadatelů v této oblasti pracuje. Proto možná nevyhrál film, který byl úžasný, ale do tohoto konceptu nezapadal. Růžička.“

Na závěrečném rautu jsme mluvili i se starostou Varnsdorfu Martinem Loukou a šéfem kulturní komise města Jiřím Suchardou. Může město nějak pomoct?

Stručně: snaha by byla, rozhodnutí závisí na schvalování v zastupitelstvu (kdo tam někdy byl, má jasno jak by dopadlo). Zajímavá myšlenka Jiřího Suchardy, že by se nakulturu mělo přispívat stejně jako třeba na dopravu pravděpodobně zůstane jenom utopií.

Dobrou zprávou je, že když už nelze přispět nějak konkrétně, nekladou se konání podobných akcí ve městě žádné překážky.

O Varnsdorfu se v minulých měsících psalo často, pozitivně ale málokdy.

Mohl by svět vědět, že tohle město nejsou jenom nepokoje, Kovářská ulice a jakýsi Kohout.