weby pro nejsevernější čechy

Spojené vánoční trhy v Krásné Lípě 2013

V sobotu 14. prosince 2013 se v Krásné Lípě dočkali inovace, Vánoční trhy se tu konaly jen jedny jediné. Minimálně v roce loňském se totiž konaly akce dvě – jedny trhy pořádalo město, druhé jindy pak místní turisté. Letos došlo k dohodě na jednom jediném termínu, ovšem zda to bylo ku prospěchu věci, to bych nakonec viděl jako diskutabilní.

V Továrně se mělo začínat v 8 ráno, tou dobou bylo prostranství před Domem Českého Švýcarska osazeno stánky a jinak všude pusto a prázdno. S jedinou výjimkou – občas se přes náměstí prohnal někdo se stromem v ruce. Protože před Továrnou už probíhal jejich prodej a bylo vskutku z čeho vybírat. Turisté teprve chystali venkovní občerstvení (hlavně tekuté) a uvnitř byla zatím sotva polovina stánkářů a lidi žádní…

Vracím se čekat na náměstí, kde jsou postupně připravené stánky obsazovány. Před desátou hodinou, kdy tu má začít oficiálně prodej a program, se vracím do Továrny. Stánkaři a dílničky pro děti na svých místech (podobnost s loňskem můžete porovnat pomocí výše uvedeného odkazu), chvílemi nejde projít, ovšem nemohu se zbavit letošního silného pocitu, že lidí chodí fakt jen na čumendu a tržby asi nejsou nic moc. Zpět na náměstí, kde za poměrně tuhé zimy projde jen sem tam někdo. Začíná první divadlo a na lavici posedává sotva pětice dětí. Naštěstí situaci zachraňuje početnější skupina (zřejmě skauti), takže to chvíli vypadá, že diváků je dost. To já už ale vyrážím do Podluží, nicméně dle neověřených zpráv to i při dalších vystoupeních nevypadalo s návštěvností o moc lépe.

Turistický advent 2012 ->, trhy 2012 ->, trhy 2011 ->