weby pro nejsevernější čechy

Dvě v jednom (Fotorok a Barvy pralesa) – 2013

Příliš často se nestává, aby se odehrála vernisáž hned dvou výstav na jednom místě. A ještě méně často se stává, aby při takové příležitosti měl slovo velvyslanec. A kdy se vám stalo, aby to byl velvyslanec  Bolívarovské republiky Venezuela v České republice pan Víctor Julián Hernández León?
Tudíž se stalo, že tradiční vyhodnocení soutěže Fotorok letos bylo tak nějak zastíněno druhou výstavou. Od pondělí 14. ledna 2013 je totiž k vidění v přízemí budovy městské knihovny ve Varnsdorfu mnoho zajímavého – na chodbě je umístěna putovní výstava Barvy pralesa manželů Dungelových. On, Jan Dungel, ve Venezuele kreslí. Kreslí v plenéru, a kreslí neuvěřitelně. A od jisté doby s ním jezdí i jeho žena Radana a fotí. Fotí prý mimo jiného proto, aby manželovi nikdo neříkal, že si ta zvířata vymýšlí… A protože zrovna jsou oba opět na cestě za teplem a exotikou, zastoupil je právě výše zmíněný velvyslanec. A zastoupil je snadno – studoval totiž v Československu, takže i když se mu do řeči občas zapletla chyba ve skloňování nebo časování a sem tam i nějaké slovenské slovíčko, mluvil čistě a dokonce i vtipně.

Po jeho projevu pak dostal slovo i Josef Zbihlej, protože ve spolkové místnosti Kruhu přátel muzea Varnsdorf jsou k vidění (jako druhá výstava) vítězné práce tradiční soutěže Fotorok. Soutěž, která je svého druhu mohykán Děčínska, severních Čech a možná i republiky, obeslalo 12 (pamatuji-li se dobře) fotografů. Soutěž je totiž výjimečná faktem, že jsou přijímány „klasické“ fotografie, nikoli jejich digitální podoba. Přesto, či snad právě proto, se do soutěže hlásí vytrvalci z celé republiky. Výsledky a ukázky vítězných prací jsou ke shlédnutí na webu vyhlašovatele soutěže.

Obě výstavy potrvají do poloviny února a v únoru se také bude opakovat promítání dokumentárního filmu o životě a tvorbě manželů Dungelových.

Rok 2012 ->

Tagy