weby pro nejsevernější čechy

Mariánská pouť v Novém Boru

Tento víkend (16. – 18. srpna 2013) ožije Nový Bor Mariánskou poutí, která se koná v městském parku v Novém Boru. Těšit se můžete na šest  hudebních vystoupení, čtyři divadelní soubory, šermíře, nafukovací atrakce pro děti a tvořivé dílny, staročeské občerstvení, řemeslné stánky a spousta zábavy. Na páteční podvečer jsou přichystány koncerty novoborské kapely „Green Pig“ a pražské „Cílené nejistoty“. Po fanfárách, které zazní z kostela Nanebevzetí Panny Marie ve 21 hodin, se můžete těšit na představení pražského Neomluveného divadla. Na motivy N.V.Gogola přepracovalo satirickou divadelní hru„Ženitba“.  Hra přibližuje fenomény staré jako svět sám: zlatokopectví, řiťolezectví, přetvářku i faleš. Snaží se pohlédnout na manželství, do kterého se v stupuje buď z hecu, chudoby, dlouhé chvíle nebo také ze msty, říká režisér Tomáš Krejča. V představení se objeví novoborská rodačka, herečka Klára Šlengrová.

Tomáš Krejča

Sobotní dopoledne bude patřit především dětem, pro ty jsou připraveny od 10 hodin Olympijské hry s Asterixem a Obelixem v podání Divadla Ve Tři. Soutěžit se bude v neobvyklých disciplínách. O medaile se bude bojovat v co nejpomalejším běhu, plavání na skateboardu, v běhu s olympijským ohněm aj. Do soutěže se budou moci zapojit i rodiče, které čeká například běh přes netradiční překážkovou dráhu. Po celý den bude možné zařádit si na nafukovací atrakci, zasoutěžit si nebo si vyrobit něco pro radost v řemeslných dílnách.  Na akci se podílí také Rodina v Centru, v jejichž stánku si mohou děti vytvořit veselé ozdoby.

Po obědě si přijdou na své milovníci dechovky, kterou jim zahrají hudebníci ze Sklářské muzika Míly Dočkala. Od 16 hodin vystoupí šermíři SHŠ Garde a po té se představí Liberecké divadlo Rolnička, které přiveze netradiční částečně nafukovací „Ořechovou pohádku“. V podvečer zahraje novoborská skupina LKP svou alternativní hudbu a po nich vystoupí legendární Optimik2. Divadelní delírium podle života a díla Jaroslava Haška přiveze DIVADLO DNO. Představení s názvem JAROSLAV HAŠVEJK je koláží o nejuznávanějším a zároveň nejproklínanějším čechoautorovi.  Během pouti bude možné ochutnat staročeské občerstvení, kvalitní vína nebo míchané nápoje. Řemeslný trh nabídne originální šperky, patchwork, keramiku, květinové dekorace, výrobky ze dřeva aj.

Zakončení Mariánské pouti proběhne v neděli v 17 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie na náměstí Míru koncertem „Barokní mistři“. V podání Dity Eiseltové (klávesy) a Davida Singera (housle) zazní skladby J. S. Bacha, A. Vivaldiho, J. B. Lullyho a J. P. Rameaua.

 

Ilona Rejholcová

Kultura Nový Bor, s.r.o.

Revoluční 480

Nový Bor

www.kulturanb.cz

tel: 487 726 755