weby pro nejsevernější čechy

Úzkost z budoucnosti

V Městské knihovně v Rumburku se v úterý 20. srpna 2013 uskutečnila poslední beseda cyklu Osudy, jejímž hostem byla Táňa Fischerová. Jak bylo v pozvánce přislíbeno, Filip Stojaník a jeho spolužačka – spolumoderátorka připomněli všechny proběhlé besedy a z každé vyzdvihli některou z myšlenek, které stojí za to si připomínat. Poté už byla představena herečka, moderátorka, spisovatelka a také politička Táňa Fischerová, která následně odpovídala na dotazy moderátorů o svém životě, o divadle, o přátelích, o Kytlici (kam od svých dvou let jezdí na chalupu) a také o srpnové invazi v roce 1968 a poté i na několik dotazů z publika (odhadem cca kolem padesátky příchozích).

Pochopitelně došlo na politiku i na představení Klíčového hnutí a jeho programu (pokud o něm a sociální trojčlennosti chcete vědět víc, pak v úterý 3. září 2013 od 18:00 v Městském divadle ve Varnsdorfu). Byla řeč třeba o tom, že všechny naše zákony mají aktuálně jedno společné – jsou PROTI občanům, protože nejde o demokracii, ale o ekonomiku či o tom, že vidět na současném vývoji cokoli pozitivního je velmi, ale velmi těžké.

A já se přistihl, že mám pocit, jako kdyby se situace jednoduše opakovala. Pár minut předtím byla řeč o ztrátě iluzí a ochabnutí společnosti po roce 1968, kdy se lidé za normalizace snažili hlavně přežít, nevystrkovat hlavu a nadšení se kamsi vypařilo. No a jak to vypadá teď? Jak bude tahle etapa jednou popsána v dějepisných učebnicích?