weby pro nejsevernější čechy

Loretánské slavnosti 2013 v Loretě v Rumburku

V Loretě Rumburk se v sobotu 14. září 2013 od 10.00 do 17.00 hodin uskuteční celodenní divadelní a hudební slavnost pro celou rodinu. Loretánské slavnosti 2013 proběhnou v architektonicky cenném barokním areálu z 18. století.  V mariánském poutním místě a tři sta šest let staré barokní památce se konají po sedmnácté jako připomínka dostavby a vysvěcení loretánské kaple Panny Marie dne 15. 7. 1707.Loretánské slavnosti v Rumburku (foto Jiří Stejskal) Pro děti jsou připraveny divadelní pohádky divadla Damúza z Prahy a divadelního souboru Gymnázia Varnsdorf i tvoření ve výtvarných dílnách. Novinkou je divadelní výtvarná dílna a speciální dětské prohlídky kulturní památky. Děti se poprvé seznámí s omalovánkami a pracovními sešity, vytvořenými v letošním roce přímo pro Loretu Rumburk.

Dospělým jsou určeny prohlídky poutního místa s průvodcem a zpřístupnění běžně nepřístupných prostor. Poprvé se např. podívají do nově vytvořené Expozice církevního umění Šluknovska. Písně z filmových pohádek zahraje flétnový soubor ZUŠ Varnsdorf a ZUŠ Rumburk. O hudební vystoupení se postará sbor Gymnázia Varnsdorf. Zazpívá a zatančí folklórní soubor Dykyta z Krásné Lípy. Barokní skladby přiblíží Martin Vosátka a Klára Brabníková. Představí se i smyčcové kvarteto ze Žitavy. V ambitu nabídnou své výrobky regionální výtvarníci a řemeslníci. Současně se uskuteční vernisáž výstavy o zničených severočeských židovských památkách. 

Slavnost 306. výročí posvěcení loretánské kaple celebruje generální vikář Litoměřické diecéze P. Stanislav Přibyl. Loretánské slavnosti 2013 v Rumburku pořádá při příležitosti Dnů evropského dědictví Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk a Město Rumburk za podpory Sparkasse Oberlausitz – Niederschlesien, Česko-německého fondu budoucnosti a Ministerstva kultury. Vstupné na slavnosti je 30 a 15 Kč. 

Klára Mágrová