weby pro nejsevernější čechy

Pálení čarodějnic – Varnsdorf 2016

Varnsdorf v sobotu 30. dubna 2016 čekal tradiční program, který probíhal v nejrůznějších obměnách (nejen) po výběžkovém okolí. Program pro děti, stánkaři, vatra na náměstí a závěrečný ohňostroj.

Přes náměstí jsem procházel už odpoledne, směřujíc na Kocouří kouř. Stánkaři už většinou byli na svých místech a smažili se spolu se svými pochutinami na vykukujícím sluníčku. Sami. Nikde ani noha… Když jsem se vracel z pivovaru zpět, bylo to o fous lepší – na kolotočích se radovalo pár dětí a mezi stánky lidiček, že bys je na prstech jedné ruky spočítal…

Tentokrát žádná pohádka v divadle. Soutěžní program pro děti (a výchozí místo průvodu) se vrací do parku před městskou knihovnu. Před samotným průvodem ohňová show, slavící ohromné ovace. Za nastávající tmy naházet čarodějnice na vlek za traktůrek, rozsvítit lampiony a puf puf směrem na náměstí, kde vyhrává Surovej Stefan a kde už touhle dobou jsou konečně lidi. Dav se mačká kolem plotu u ohniště, jestli je někdo pod pódiem, kde se vyhodnocují soutěžní čarodějnice, nemám zdání. Většina z nich končí na hranici, skoro se tam ani nevejdou. Hlavně se po vzplanutí rozletěly mezi přihlížející. Jak pravil jeden spolupřihlížející – Hoří hlava mě, nebo se pálí a smrdí někdo jiný?

A na závěr opět bombastický ohňostroj.

Málem bych zapomněl na pohyblivé obrázky:

https://youtu.be/CEKDlPtuVTQ

https://youtu.be/Qqwl8qqgfVk

A připomínka starých časů: rok 2012 ->, rok 2013 ->, rok 2014 ->, rok 2015 ->

A něco málo na webu Deníku ->

Tagy