weby pro nejsevernější čechy

Šamani! V sobotu večer sraz na Fabrice! Vladimír Václavek pokřtí Neviditelný svět!

Vladimír Václavek, který stále ještě dlí ve Šluknovském výběžku dokončil knihu Neviditelný svět a kde by ji měl pokřtít jinde, nežli na Fabrice v Doubici, kde také čas od času probíhaly šamanské workšopy (někdy tam ovšem probíhají pohříchu i bez přítomnosti školitelů)). Ke knize samotné máme k dispozici předmluvu anotaci, předmluvu a recenzi na literarium.cz a je patrné, že ta knížka je prostě jiná.

Luboš Y. Koláček píše: Výsledkem je silná próza v poezii, stejně jako poezie v próze, obojí citlivě promíchané; zazní tu i svérázné, emočně silné dialogy, odposlouchané přímo od dětí, vedle šamanských „zenových“ moudrostí, indiánských nauk v osobitém hávu východních učení. Nacházíme zde i řadu dalších, mnohdy nečekaných, jemných psychologicko-filozofických nuancí s přesahy „do jinam“, jako třeba, že „…bez zdvořilosti není poznání…“ či, že „…odraz mi pomůže být tam, kde právě jsem…“

V předmluvě se potom dočteme třeba, že: „Bez duše nejsme nic. Duše je i to, co dosud nejsme, a také to, co nikdy nebudeme.“

Pro představu to, myslím si, stačí; a lze odhadnout, že to bude tak trochu jiné čtení.

neviditelny svet

Na Fabrice se ale nebude jenom číst a křtít, ale také hrát. Vladimír Václavek je samozřejmě také vynikající kytarista a na tenhle večer si pozval několik dalších hostů.

Oskar Török, trumpetista a příležitostný bubeník zahraje, Petr Nikl k tomu bude improvizovat hru světel, barev, zvuků a stínů.

To všechno tedy nabízí doubická Fabrika v sobotu 5/10 po slunce západu. Spíše ale po východu večernic a podobných planet. Zkrátka po osmé večer.