weby pro nejsevernější čechy

Mandava Jazz 2013 poprvé

Ve čtvrtek 10. října 2013 na naši stranu hranice vodní příval přinesl proti proudu řeky první z na české straně konaných koncertů festivalu „Mandau Jazz 2013“.

Složitou větní konstrukcí jsem chtěl naznačit, že večer začalo lejt jako z konve, že by psa nevyhnal. Ovšem tentokrát tradiční prostor restaurace v pivovaru u Kocoura zaplnili také posluchači z Němec (a myslím, že jsem slyšel i polštinu), takže na návštěvnost si asi tentokrát nelze stěžovat. Po kratičkém úvodním přivítání svůj dvoudílný set spustila parta Walter Phishbacher NY3 Acoustic Trio, tvořená mezinárodní směsí. Vůdčí osobnost, klávesista Walter Fischbacher je Američan, baskytarista Goran Vujic je Chorvat a úžasný bubeník Ulf Sticker je Němec.

Hra kláves chvílemi naznačovala, že tam kdesi vzadu, dole, na pozadí je písnička, dokonce občas velmi známá písnička, hradba bicích s poctivou podporou pětistrunné basy ale vytvářela ze skladeb zcela svébytný a démonický prostor, kdy jsem se nad formulací z programu „silový jazz“ je inspirován rockovou rytmikou s vlivy funky, drum’n’bass nebo latiny zamýšlel, jestli tenhle hard & metal ještě vůbec patří do škatulky jazz. Nicméně Excellent! To jsem zvědav, jak se po tomhle předvedou další účinkující…

Tagy