weby pro nejsevernější čechy

Začátek školního roku (Varnsdorf, 1. září 2014)

Společné téma pro všechna média v jakékoli podobě, takže ani my bychom neměli vynechat připomenutí obecně známého faktu, že letní prázdniny jsou fuč a následujících 10 měsíců budou pilně užívána školní škamna. Náš sloupkař, komentátor, fejetonista, starosta a tak podobně pojal téma trochu zaširoka a „rozverně“, já se omezuji jako obvykle především na obrazové zpravodajství.

Oproti předchozímu roku jsem obměnil základní školu, tentokrát jsem se zajel podívat na hned dvě první třídy na ZŠ Edisonova. Rodiče i omladinu přivítala ředitelka školy Ladislava Ondráčková a za město Varnsdorf Roland Solloch. Ten svým projevem rodiče pobavil, děti možná svými metaforami trochu zaskočil. Ještě vystoupení dvou páťand, představení zástupkyně (Irena Poláčková), třídních učitelek a družinářky (abych neurazil, neříká se ono dneska vychovatelky?) a rozchod do tříd. Další organizační akty, slavnostní uvítání a pak už bez rodičů, aspoň chvilku.

Gymnázium stejně jako loni začínalo o hodinu později (studenti vyšších ročníků se v té době už řinuli ze školy k domovům), takže pár obrázků i z auly. Přítomné přivítal vítal ředitel školy Jiří Jakoubek, za zřizovatele pohovořil generální vikář litoměřické diecéze Stanislav Přibyl a za město promluvil starosta Martin Louka.

No, protože jsem si jako obvykle žádné poznámky nedělal, snad jsem nikomu jméno a funkci dodatečně nespletl. Teď ty obrázky:

A protože máme škol ve VDF povícero, bylo nás v terénu víc a fotografie z další školy laskavě poskytl šéfredaktor Hlasu severu Martin Havlíček. Ten ovšem na rozdíl ode mne ví přesně a jasně, koho fotil: „Vítání prvňáků na ZŠ a MŠ Bratislavská, před tabulí zleva třídní uč. Mgr. Jana Králová, ředitel Mgr. Petr Šmíd, místostarosta Karel Dubský a družinářka Martina Lehrochová“.