weby pro nejsevernější čechy

Petr Voborník: Hraniční orientační sloupy Č.S.R.

Na sobotních farmářských trzích bylo, jak jsem zmínil, i knihkupectví paní Horáčkové z Varnsdorfu, což je pro mne pokaždé příležitost zkontrolovat, zda se náhodou neobjevilo něco nového z regionální literatury či aspoň něco, co by nás informačně „lízlo“. Uspěl jsem i tentokrát. Kromě již uváděné knihy o Finanční stráži jsem na pultě objevil poměrně rozsáhlou specializovanou knížečku o „vzniku a vývoji symbolu samostatného československého státu“, jak zní její podtitul. Když jsem nedávno opisoval o těchto objektech pár stručných vět, neměl jsem tušení, že jde o fenomén, kterému je možno věnovat 160 stran. Knihu vydal sám autor u nakladatelství FORTprint v počtu 750 výtisků. Kromě spousty informačně hutného textu obsahuje cca 150 fotografií, výkresů, map, plánků, dokumentů a tabulek.

A využil bych příležitosti – o tomto tématu lze leccos najít i na webu, jako např. tady, kde se nachází fotografie v knize neobsažená, leč pro nás velmi zajímavá – nejsevernější hraniční sloup. Pokud se podíváte k nám do kalendáře, zjistíte totiž, že v pondělí 28. října 2013 má dojít k velké slávě při slavnostním odhalení nejsevernějšího bodu naší republiky. Moc bych za to nedal, že se jedná o totéž místo…

Takže pokud vás zajímá historie nebo aktuální stav historických míst (kniha mapuje i pátrání po pozůstatcích), či snad v domácích archivech máte nějaké zajímavé materiály (autor prosí o dobové dokumenty či fotografie), zamyslete se, knížka ještě ke koupi je.

Zadní strana knihy – hraniční přechod Bärnau-Pavlův Studenec

Část seznamu hraničních orientačních sloupů na česko-saské hranici

Dobové fotografie hraničních orientačních sloupů

Tagy