weby pro nejsevernější čechy

Výběžanské knihy, knížky&brožurky

V sobotu 5/11/2011 se uskutečnil další knižní minitrh ve varnsdorfské knihovně, který podle paní ředitelky Ilony Martinovské navštívily desítky až stovky návštěvníků; já si pořád myslím, že ještě někdo čte. Mimo jiné tu bylo představeno i několik publikací, které se týkají výběžku(eu) a proto nás enormně zajímají.

Na svědomí je mají zejména dámy Jitka Tůmová a Klára Mágrová, obě jsme proto požádali, aby svou práci představily.

Kniha Krajina pod Studencem v proměnách doby vznikala řadu let, paní Tůmová o jejím vzniku píše:

Publikace vznikala přibližně 5 roků. Základem sběru dat, informací a přípravě publikace byl rozsáhlý fotoarchiv, který obsahoval množství záběrů a snímků míst a domů, které během tristní poválečné historie obcí Líska, Kunratice, Lipnice a Studený zcela nenávratně zanikly. V archivu vybádané historické údaje a velké množství vzpomínek dosídlenců, rekreantů i místních obyvatel bylo zpracováno do rozsáhlého materiálu, který mohl spatřit světlo světa pouze díky získaným grantovým finančním prostředkům.

V těchto dnech se již pracuje na grafickém zpracování hotového německého překladu publikace, která by vyjít ještě před Vánocemi tohoto roku (2011). Opět se jedná o grantový projekt.

Publikace stojí 439,– Kč k dostání je v IC Česká Kamenice, Knihkupectví v České Kamenici, Drobné předměty Janáčkova 207, Česká Kamenice, v Chřibské na městském úřadu, IC Krásná Lípa, IC Jiřetín pod Jedlovou, lze ji získat u paní Mgr. Jany Krausové ve Varnsdorfu, v knihkupectví Kalivoda ve Varnsdorfu. Popřípadě jsme schopni knížku zaslat na dobírku.

Dvě nové brožurky vydala Římsko-katolická farnost v Rumburku.

Křížové cesty Šluknovska: Ve Šluknovském výběžku bylo díky specifickému historickému vývoji regionu v 17. a 18. století vybudováno křížových cest více, než bylo běžné v jiných oblastech České republiky. Na jejich vzniku se podíleli nejvýznamnější malíři, sochaři, kameníci a řezbáři Šluknovska. Ojedinělé jsou různorodým uměleckým ztvárněním. Dodnes můžeme obdivovat, jak jsou citlivě zasazeny do krajiny.

A ještě přibyla jedna brožurka o loretánské kapli v Rumburku. Ojedinělá stavba, která se těší díky péči římskokatolické farnosti přiměřené a zasloužené péči.

Na minitrhu byl také k vidění sborník Mandava, ke kterému se ale vrátíme v samostatném článku.

Tagy