weby pro nejsevernější čechy

Adventní šílenství

I když jsem se snažil už během týdne samostatně zveřejňovanými pozvánkami odlehčit víkendovému náporu, vše marno a na následující dny tu máme tolik pozvánek, jako snad během celého roku ještě nikdy… Bodejť by taky ne, když začíná to „nej“ období roku, plné radosti, klidu, pohody a snahy měst se vzájemně trumfnout, kdo bude mít lepší program, vyšší strom a víc svítících cingrlat.

Začněme ale pěkně zlehka – ve čtvrtek 28. listopadu 2013 začíná v poledne na varnsdorfském gymnáziu tradiční noc otevřených dveří, spojená s 24hodinovým turnajem ve stolním tenise (takže konec v pátek v poledne). Kromě hraní by měl být k vidění i nějaký blíže neurčený doprovodný program. Odpoledne se kryje městské zastupitelstvo s adventním odpolednem ve varnsdorfské ZUŠce (ne že bych potřeboval být na obou místech zároveň) a večer se uvidí, kolik lidí tentokrát přijde do Městského divadla, k vidění bude 7 důvodů k tanci (irskému a dalším).

V pátek 29. listopadu 2013, jak už jsem psal, budu stát v otevřených dveřích na Bratislavské. A pak už začíná masakr – začíná rozsvěcení stromečků. Šluknov, Staré Křečany, Velký Šenov, Lipová… Do toho adventní narážení nové várky v Křinickém pivovaru (16ti stupňový vánoční speciál!) a po dlouhé době ve varnsdorfské Panoramě opět premiérové představení za účasti tvůrců (Klauni).

Sobota 30. listopadu 2013 – ještě houšť. Rumburský gympl se pokusí prosadit se svými otevřenými dveřmi, ovšem konkurovat mu bude program v Loretě (a betlém v kostele), v rumburské knihovně minitrhy a na náměstí jarmark, směřující k odpolednímu programu a rozsvícení stromu, po kterém celých 30 minut bude k vidění Petr Kotvald. Odpoledne také zahajují advent v Jiříkově, tam navíc oslavují novou hasičskou plošinu. Místy už dokonce s předstihem přichází Mikuláš (Šluknov, Rumburk). Já se ale raději schovám na půl dne do podzemí a vyrazím s o.p.s. České Švýcarsko do Rabštejnské továrny. A večer na varnsdorfské Střelnici bude zpívat jindřichohradecký X-TET, zatímco v Městském divadle bude k vidění divadelní projekt

No a neděle 1. prosince 2013 – od rána minitrhy ve varnsdorfské knihovně, k nim se odpoledne přidá výstava betlémů a následně program, vedoucí přes půlhodinku s Ivanem Hlasem k rozsvícení stromu. Odskočit je možno do Seifhennersdorfu, kde budou Karáskovy trhy (na ně chystá výpravu i o.p.s. České Švýcarsko). A zhruba ve stejné době jako ve VDF se bude zpívat, hrát, tržit a rozsvěcet i v Krásné Lípě.

No a k tomu pan ředitel pojal myšlenku, že by bylo moc pěkné, kdybychom dokázali získat videa ze všech možných míst rozsvěcení a vytvořili z toho supr filmeček. Takže pokud by se vám chtělo a něco jste natočili, zkuste to poslat na vybezek.eu@gmail.com. Jinak na tuhle adresu samozřejmě dejte vědět i v případě, že vám v našem kalendáři chybí nějaká akce, o které víte a my ne.