weby pro nejsevernější čechy

Výstava dětských betlémů v Loretě Rumburk

Betlémy vyrobené předškoláky a školáky jsou vystaveny v ambitu Lorety v Rumburku. Od 30. 11. 2013 se v křížové chodbě barokní kulturní památky z 18. století představuje pět desítek betlémů, jejichž tvůrci jsou děti z mateřských center a mateřských a základních škol v Rumburku a Jiříkově. Výstava představuje jesličky malované, vystřihované a vyrobené z keramiky, kelímků, ruliček a špejlí. K vidění jsou nápadité betlémy hýřící barvami. Ozdobou letošní výstavy je betlém předškoláků namalovaný na paravánu a rozměrný betlém s postavami vymodelovanými z papíru. Výtvarné práce vystavuje Základní škola Pastelka v Rumburku a ZŠ v Tyršově ulici, dále Mateřská škola z ulic Komenského, Sukovy a V Podhájí. Keramický betlém přidal Dům dětí a mládeže z Rumburku. Svoje samostatné i společné práce vystavily děti z Mateřských center Koťátko a Větrník v Rumburku. Svými pracemi se připojil rovněž Salesiánský klub mládeže Rumburk – Jiříkov.

Společný betlém mateřských center v Rumburku:

MŠ v Komenského ulici v Rumburku:

MŠ v Sukově ulici v Rumburku:

Mateřské centrum Koťátko v Rumburku:

ZŠ Pastelka v Rumburku:

ZŠ Tyršova ulice v Rumburku:

Výstava dětských betlémů probíhá v Loretě Rumburk do 2. 2. 2014, od úterý do soboty, mezi 9.00 až 16.00 hod. Vstupné je 50 a 25 Kč. Děti do 6 let mají vstup zdarma. Pro dětské návštěvníky jsou připraveny omalovánky s adventní a vánoční tématikou. Výstavu pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk. Nepřístupná je v období vánočních svátků od 22. 12. 2013 do 1. 1. 2014. Vedle dětských betlémů je v přilehlém kostele sv. Vavřince vystaven jednadevadesát let starý klášterní betlém, vyřezaný a namalovaný nejlepšími řezbáři Šluknovska.

30. 11. 2013 – 2. 2. 2014, úterý-sobota, 9.00-16.00 hod., ambit Lorety v Rumburku 

„Dětské betlémy“ – výstava jesliček, vyrobených dětmi z mateřských a základních škol v Rumburku a Jiříkově. Pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk, více www.loretarumburk.cz

===

A po oficiální tiskové zprávě a fotkách autorky textu ještě náš redakční pohled na expozici včetně v kostele vystaveného klášterního betlému, který můžete vidět také.