weby pro nejsevernější čechy

Betlémy a koledy u svatého Mikuláše

Kdo čte naše pozvánky a kouká do kalendáře, dozajista nepřehlédl mezi minimem akcí, jimiž začíná rok 2013, výstavu betlémů v Mikulášovicích.
Málem jsem měl pocit, že v naší betlémářské krajině kromě Lorety a muzea v Rumburku a kostela ve Šluknově nikde nic, naštěstí nám pí. Klára M. přeposlala pozvánku na již zmíněnou výstavu. A protože na ní byla zmínka o tom, že na jejím konci, v 15:00, bude koledování, vyrazil jsem tak, abych si v klidu prošel vystavené exponáty a poslechl, co se bude zpívat.

Jak jsem tak popocházel po kostele a poslouchal, že nerozumím, nabyl jsem dojmu, že minimálně polovina přítomných je z Německa. Před třetí se to v kostele začalo hemžit davy, které si nosili noty či hudební nástroje – většina se přesunula k varhanám na kůr, menší skupinka zůstala dole před oltářem. Vzápětí mezi lavicemi prošly tři králové s doprovodem, předvedli společně krátké pásmo o putování za narozeným Spasitelem a poté anděl vyrazil mezi přítomné s kasičkou Tříkrálové sbírky.

To už ale Patrik Engler rozezněl varhany. Vilémovský chrámový sbor, Mikulášovický pěvecký sbor, Němci poměrně netradičně s dechovou sekcí (jestli se i toto těleso nějak jmenovalo, to jsem nepochytil). Prostřídáno s vystoupením manželů Kerhartových a jejich doprovodné skupiny, kteří vytvořili speciální stereo efekt „odtržením“ části spoluhráčů na postranní balkon. Mezi tím dvojjazyčné čtení z Písma. Tak se podívejte, oč jste přišli, když jste tam nebyli…

Tagy