weby pro nejsevernější čechy

Novoroční koncert ve Chřibské na vlastní uši 2014

Jak lépe zahájit další rok, než hned v jeho prvním dnu nějakým koncertem? Proto jsem se na pozvání rodiny Krausových rád vypravil do kostela sv. Jiří ve Chřibské.

Tentokrát poněkud netradičně muzikanti a pěvci obsadili kostelní kůr – hrálo se totiž i na varhany. Konkrétně na ně hrála Gertrud Šormová, kterou z jedné strany obklopili hudebníci Komorního orchestru hudebníků Šluknovska pod řízením Patrika Englera, ze strany druhé pak Vilémovský chrámový sbor, který kočírovala MUDr. Markéta Englerová. A jak jinak, než k tomu občasná pěvecká sóla sopranistky Heleny Krausové. Zaznělo Pie Jesu z Requiem Andrew Lloyd Webbera, Tichá noc a především Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Po kratičké přestávce, při níž se hudebníci a zpěváci přesunuli dolů před oltář, aby doprovodili Dětský pěvecký sbor ZŠ Tadeáše Haenkeho Chřibská pod vedením Ireny Sojkové. Společně se pak pokoušeli vyprovokovat hojné obecenstvo k hromadnému zpěvu několika koled.

A já dodatečně zdravím mimo jiné početnou delegaci z Krásné Lípy, jíž jsem v tom zmatku a davu ani nestačil pokynout a do nového roku popřát. Tak přeju alespoň všem čtenářům.

Tagy