weby pro nejsevernější čechy

Muzejní noc v Jiříkově

V noci ze 31. ledna na 1. února 2014 proběhla v Jiříkovském muzejním provizoriu 1. muzejní noc, pořádaná ke 100. výročí povýšení obce na město. Těžko mohu komentovat situaci, ve které se vztahově muzeum v obci nachází, nicméně odhaduji, že nezanedbatelné procento ze cca 40 účastníků bylo přespolních, ba zahraničních, a že mnoho místních o probíhající akci ani „nevědělo“.

Ti, kteří dorazili, si mohli užít hudby z gramofonu i jiných hudebních zařízení, prohlédnout celou řadu vzácných a neuvěřitelných exponátů z historie Jiříkova i Niederlandu, popovídat o místních zajímavostech, a také využít pohostinnosti domácího a občerstvit se. Bohužel mne povinnosti táhly zpět do VDF, takže jsem si nemohl počkat na půlnoční produkci rakouské císařské hudby a slavnostní přípitek.

Věčná škoda, že není čas a nejsou kapacity – přeložit desítky, ba stovky stran z němčiny, uspořádat materiály, najít sponzory a dotáhnout takovou práci až k vydání, to by bylo moc a moc hezké. Leč zatím asi ne příliš reálné… Snad to jednou vyjde.

 

Jsem přesvědčen, že těch pár gramodesek z pozůstalosti tady našlo své správné místo

Ukázka regulace hlasitosti klikového gramofonu (volume doprava)

Sváteční pohoda při reprodukované hudbě (mašinka z poloviny 19. století)