weby pro nejsevernější čechy

54. ročník dálkových pochodů Brtnické ledopády

Už od pátka 31. ledna 2014 se krajina Výběžku začala hemžit příznivci turistiky a pochodování, někdy touto dobou (v neděli 2. února 2014) je konec – 54. ročník pochodování je tím pádem minulostí, k ledopádům ale můžete vyrazit i samostatně neorganizovaně. Přece jen se tady u nás najdou i úkazy, které jsou po republice známy ve smyslu pozitivním. K takovým patří sezónní přírodní úkaz, známý pod názvem Brtnické ledopády.

Abych taky něco po čase zase viděl, vybral jsem si v sobotu 1. února 2014 alespoň tu nejkratší trasu ze 4 možných a vydal se na 16 km dlouhý úsek. Startovalo se v Krásné Lípě z hospody u Kuruce, přes místnost plnou lidí jsem se propracoval ke startovnímu stolu, abych v cca 9:00 vyfasoval startovní číslo 378 a jednoduchou mapku s vyznačenou trasou.

První část trasy pro mne byla velkou neznámou, po žluté směrem na Kyjov a následně po červené přes Kinského vyhlídku a Kyjovský hrádek jsem nikdy nešel. Nejprve tedy širou plání s doprovodem velmi studeného vichru, následně akrobatické výkony po zledovatělých schůdcích, stupních, výmolech a kořenech, občas s odřenými rameny při prolézání skalních průrev. Zabloudit mi nebylo dáno, lidi přede mnou, lidi za mnou, takže se stačilo držet stop a plynoucích zástupů (i když občas trasa nebyla tak úplně jasná). Chvílemi mě funícího a zpoceného jen znervózňovali jednotlivci, kteří s lehkostí absolvovali dálkové trasy v poklusu…

Nakonec se dočkám a dostávám se do míst, která znám i já. Věčná škoda, že letos nám nepřálo počasí, třeba v Jeskyni víl by se člověk málem dopočítal na prstech jedné ruky. U Turistického mostu nacpaná občerstvovací stanice, za ní pak už konečně to, kvůli čemu jsem vytáhl paty z tepla domova. Z některých ledopádů dokonce odkapávala voda, Velký sloup odhaluje své tajemství a značná část normálně zaledovatělého kmene je vidět, přesto bylo nač se dívat. Jen mě tak cestou napadalo, kolik takových míst je poschováváno kolem cesty nepřístupno našim zrakům.

Betlém, Varhany, Velký sloup, Opona, a pak už do Brtníků, ke Krkovičkovi, do tepla a za krmí, počkat na vlak zpět do Krásné Lípy. Tak za rok zase, Ahoooj.