weby pro nejsevernější čechy

Období půstu patří v Loretě Rumburk pobožnostem křížové cesty a speciální komentované prohlídce

Období půstu před příchodem Velikonoc patří v barokní sakrální památce Loreta Rumburk pobožnostem křížové cesty. V postním období se v křížové chodbě Lorety konají každý pátek od 17.00 h. První se uskuteční 7. 3. 2014, poslední proběhne 11. 4. 2014.(Foto Jiří Stejskal) Na Velký pátek 18. 4. 2014 se v 15.00 h. koná pobožnost Svatých schodů v kapli Svatých schodů. Povede ji páter Jozef Kujan SDB, ředitel salesiánské komunity, která spravuje římskokatolické farnosti v Rumburku a Jiříkově. Vlastní pobožnosti křížové cesty v postním období v Loretě Rumburk pořádají i němečtí věřící z katolických farností v Sasku.
Při pobožnosti křížové cesty procházejí věřící křížovou cestu, jejich modlitby provází zpěv. Křížová cesta připomíná příběh Ježíšova odsouzení a ukřižování. Třináct obrazů křížové cesty v ambitu Lorety Rumburk pochází z roku 1893, namaloval je malíř Josef Maschke z Rychnova u Jablonce nad Nisou. Dvanácté, sochařsky ztvárněné zastavení křížové cesty (Ježíš Kristus umírá na kříži) se nachází v kapli Kalvárie, která je součástí poutní kaple Svatých schodů. Bohatě zdobená rokoková kaple Svatých schodů byla postavena v letech 1767 – 1770 a roku 2012 byla po celkovém restaurování znovu požehnána litoměřickým biskupem Mons. Janem Baxantem.
V postním období je připravena i speciální komentovaná prohlídka křížové cesty v ambitu Lorety a kaple Svatých schodů. Uskuteční se ve středu 16. dubna od 17.00 h. Účastníci si připomenou historii zdejších křížových cest, ta stávající je již třetí v pořadí. Zájemci se zároveň detailně seznámí s unikátní malířskou a sochařskou výzdobou kaple Svatých schodů. Vstupné na hodinovou prohlídku je dobrovolné. Místa je možné si rezervovat na e-mailu: loreta.rumburk@seznam.cz a telefonním čísle +420 604 555 922.
Loreta Rumburk je od úterý do soboty přístupná i turistům. V březnu od 9.00 do 16.00 h., od dubna od 10.00 do 17.00 h. Prohlídkový okruh v mariánském poutním místě z 18. století nabízí prohlídku loretánské kaple Panny Marie, ambitu, klášterního kostela sv. Vavřince a Expozice církevního umění Šluknovska. K vidění jsou také krátkodobé výstavy. První z nich připomíná sedmnáct let trvající stavební obnovu a restaurování Lorety. Druhá pak život a dílo prvního českého salesiána pátera Ignáce Stuchlého.
Klára Mágrová