weby pro nejsevernější čechy

Otevření turistické sezóny 2014 v Českém Švýcarsku už klepe na dveře…

O víkendu 25. – 27. dubna proběhne již tradiční  společné Otevření turistické sezóny v Českém Švýcarsku, kterou připravuje společnost České Švýcarsko s dalšími partnery. Připravena je pestrá škála především  turistických i sportovních akcí na území Českého i Saského Švýcarska. V pátek 25. dubna ve 14 hodin odstartujeme v Krásné Lípě netradiční akci – speciální cyklistickou vyjížďku na elektrokolech k saským sousedům do Hinterhermsdorfu. Smyslem této akce je propojit tato města, které kromě říčky Křinice spojuje i jejich zajímavá turistická nabídka, obě místa jsou totiž ideálním výchozím místem pro výlety do národního parku.

V sobotu 26.dubna  od 11:30 hodin odstartujeme letošní turistickou sezonu spolu se Správou Národního parku České Švýcarsko a obcí Janov slavnostním otevřením nově vybudované rozhledny v Janově. Současně v tento den v Janově probíhá akce šitá na míru široké sportující veřejnosti, amatéry a hobby závodníky – Janovský trhák.  Jedná se o cyklistickou časovku do vrchu mezi obcemi Janov a Hřensko. Závod startuje ve Hřensku – nejníže položené obci v České republice a je veden po státní silnici do Janova – obce na náhorní plošině Labských pískovců. Trasa je dlouhá 2800 a má převýšení cca 200 m. Sportovní  program plný zábavy je připraven v Janově i pro děti, akce je tedy zajímavá i pro rodiny s dětmi. 

Pro příznivce přírody a turistiky jsme na sobotu i neděli připravili výlety s průvodcem, každý s jiným programem a zaměřením. V sobotu 26. dubna je to výlet s názvem Na vrcholky Labského kaňonu aneb z Janova na Císařskou korunu. Čeká vás putování přes Janovskou vyhlídku k nové rozhledně u Janova, krátká návštěva golfového areálu a Janovského trháku, dále přes Labskou vyhlídku do Hřenska, přívozem přes Labe, výstup na stolovou horu Císařská koruna (Kaiserkrone) a zpět do Hřenska. Délka trasy je 12 km. V neděli 27. dubna se uskuteční dálkový pochod Divočinou napříč Českosaským Švýcarskem. Jedná se o náročnou trasu po značených cestách v národních parcích, délka 24 km. Začíná se v Jetřichovicích a končí se v Mikulášovicích. 

Podrobné informace o všech akcích najdete na webu www.ceskesvycarsko.cz 

Další novinky a zprávy pro turistickou sezónu 2014:

Českosaské Švýcarsko – znovuobjevená destinace! – Výlety s průvodcem  s využitím turistické dopravy

• Tramvají do skal

• Parníkem do skal

• Parním vlakem do skalního hradu

• Proplujeme po Křinici k sousedům

• Autobusem o prázdninách do  Českého a Saského Švýcarska  a Lužických hor

• Z rozhledny do Edmundovy soutěsky

• Z Janova na Císařskou korunu

Více na: http://akce.ceskesvycarsko.cz/cs/zazitky/vylety-s-pruvodcem

DOPRAVA

• Turistické jízdní řády 2014 – zcela nová brožura, kompletní jízdní řády a schéma mapy, k dostání ve všech infocentrech v Ćeskosaském Švýcarsku

• Loď Poseidon – provoz zahájí 27.4. (jezdit bude na trase Děčín – Hřensko – Bad Schandau, Děčín – Drážďany, novinka Děčín – Míšeň)

• Loď Odra –  nově provoz  zahájí 1.5. (jezdit bude na trase Děčín – Hřensko, odjezd 9.15 z Děčína v  út, st, čt, pá, so, ne, státní svátky, v neděli pak bude jezdit také ve 14 hodin z Děčína  do Hřenska). Dále lze lodí podniknout výlet i do Drážďan, Königsteinu a Bad Schandau – více na www.lodidodrazdan.cz 

• Turistický autobus – duben, květen, červen, září – jezdí o víkendech a svátcích, červenec – srpen – jezdí denně

• Rafty na Labi – možnost využít půjčovnu raftů a doplout pohodově do Hřenska a Bad Schandau nádhernou scenérií Labského kaňonu. Zpět je zajištěn odvoz autem.

• Kozí dráha – vlakem opět na Kozinu, víkendový pravidelný sezónní provoz 28.6. – 31.8.2014, bližší informace se objeví na www.kozidraha.cz a www.idecin.cz.  Města a obce Děčín, Jílové, Libouchec, Telnice, Krupku, Novosedlice a Oldřichov u Duchcova propojují koleje již od roku 1871. Dlouhá historie nic neubrala na kráse a regionální důležitosti trati, kterou již naši prapraprarodičové nazvali „Kozí dráha“. 

EXPOZICE, ZÁMKY, PAMÁTKY

• Zámek Šluknov – zde se můžeme těšit na řadu zajímavých výstav: 19.05. až 13.07.2014 – výstava „Pojďte s námi do pravěku“- dotyková a interaktivní výstava přibližující hravou a zábavnou formou život našich předků v období pravěku a starověku. Druhá zajímavá výstava je „Merkur“ (03.06. až 28.09.2014) cenné historické modely a spousta dalších exponátů legendární stavebnice Merkur od známého sběratele Jiřího Mládka + herna pro malé i velké kutily, kde si mohou postavit model podle svých představ.

• Loretánský areál Rumburk – kromě tradiční prohlídky prostor Loretánské kaple s ambity a expozice církevního umění Šluknovska letos nově v Loretě připravili: Prohlídky technického zázemí Lorety Rumburk. Komentované prohlídky běžně nepřístupných prostor loretánské kaple a kaple Svatých schodů od střechy po barokní odvodňovací chodby a kryptu. Počet míst ve skupině je omezen. Rezervace na tel. +420 604 555 922, e-mail: loreta.rumburk@seznam.cz. Pořádá Římskokatolická farnost – děkanství Rumburk. Více www.loretarumburk.cz. Termíny: sobota 28. 6. a 5. 7. 2014, 10.00–11.30 h. 

Druhou letošní novinkou budou speciální prohlídky loretánského areálu pro děti. Od 28. 6. do 2. 8. 2014, od úterý do soboty vždy v 15.00 h. bude k dispozici průvodkyně, která dětem nabídne hodinovou prohlídku, při níž děti budou plnit hravé úkoly a přístupnou formou se seznamovat s loretánským příběhem. Rodiče mezi tím mohou absolvovat vlastní prohlídkový okruh.  

• Expozice Dům Českého Švýcarska Krásná Lípa – interaktivní expozice, kromě tradiční nabídky  nově od května otevřena expozice o sklářství, celoročně otevřené informační středisko

• ZOO Děčín a Expozice Rajské ostrovy Děčín – zahrada plná exotických i tuzemských zvířat, bohaté programy pro děti a rodiče dle aktuální nabídky

SPORT A ADRENALIN

• Adrenalin park Jedlová – Půjčovna koloběžek a Lanové centrum na Jedlová – od dubna v provozu – mezi nejatraktivnější nabídky patří  obří houpačka více na www.sport-jedlova.cz

 

PROJEKT TURISTIKA BEZ HRANIC BYL PODPOŘEN Z FINANČNÍCH PROSTŘEDKŮ EVROPSKÉHO FONDU PRO REGIONÁLNÍ ROZVOJ.

Mgr. Dana Štefáčková

Tel. + 420 777 819 198

dana.stefackova@ceskesvycarsko.cz

České Švýcarsko o.p.s.

Křinické nám. 1161/10

Krásná Lípa 407 46

Tel: +420 412 383 000