weby pro nejsevernější čechy

Jazzový pátek 2013

Už počtrnácté si příznivci jazzu, swingu a taneční muziky mohli zpříjemnit páteční odpoledne. Dne 19. dubna 2013 se totiž uskutečnil další ročník přehlídky tanečních a jazzových orchestrů základních uměleckých škol ve Varnsdorfu.

I letos dorazili staří známí (kdo nebyl poprvé, už ví, kdo se nejspíš objeví), i když se jim soubory poněkud obměňují. Překvapením (alespoň pro mne) bylo spojení ZUŠ Varnsdorf a ZUŠ Rumburk, které vytvořilo vcelku mocné a zvučné těleso. Nic to ale nebylo proti závěrečnému zlatému hřebu večera.

Strategickou chybou se jevilo zařazení domácích spojených souborů zhruba doprostřed, protože po jejich setu řady přišedších velmi znatelně prořídly. Příbuzní a známí viděli, co měli, tudíž dál na nic nečekali a vzali kramle k domovu. Tím se ovšem ošidili o další vzorky všech možných podob téhle muziky a hlavně již zmíněný závěr. Z Třemošné (město kousíček od Plzně se zhruba 5 tisíci obyvatel) dorazil soubor Tremolo, čítající 42 muzikantů. Ladění připomínalo přípravu divadelního orchestru před operou (napočítal jsem třeba osmero houslí) a jejich strhující vystoupení, vybočující sice žánrově z dané škatulky, si jako jediné vysloužilo potleskem vyžádaný přídavek. A taky úžasné dirigentské vystoupení malého Součkovic…

Tagy