weby pro nejsevernější čechy

XXVIII. Festival pěveckých sborů v Krásné Lípě

Na přehlídku se v těchto sborech sjelo 300 účastníků, takže se i v tak prostorném kulturním domě občas nedalo hnout. Sbory se představovaly nejčastěji se čtyřmi písničkami, cena se ale udělovala jen tomu sboru, kterého vybere tříčlenná porota a to za nejlépe zazpívanou lidovou písničku. Ti, co neměli takové štěstí, dostali alespoň dárkovou tašku a krásnou kytičku.

Celým programem byli návštěvníci příjemně provázeni moderátorem, který měl ke každému souboru připravený projev a nějaké zajímavosti, které s nadšením dodával. Škoda, že i s použitím mikrofonu jsme v zadních řadách slyšeli jen při naprostém soustředění. Vedle pódia ale stálo velké plátno, na němž se promítal název sboru, jméno sbormistra/yně a všechny zpívané písničky, takže nakonec nikomu nic neušlo. Účastníci byli seřazeni vzestupně, to znamená, že na začátku vystupovali droboučcí zpěváčci ze školek, aby v závěru dopoledne předstoupili statní dospělí zpěváci.

sbor 2

Těžko se tu bude popisovat výkon jednotlivých souborů, každopádně jen namátkou zmíním výborný výkon N.T.C. z gymnázia Rumburk, které si také společně s Gaga Voices z Povrl odvezlo vítěznou cenu. Z Varnsdorfu se zúčastnili Bambule a Sametky, vystupující pod ZUŠ Varnsdorf, sbor při Biskupském gymnáziu a Kvíltet. Ale přijeli i přespolní, z daleké Prahy dorazil Medvědi Bend či Roudnický dětský sbor z města, které nese v názvu.

sbor 1

Daleko po poledni byli vyhlášeni vítězové, které jsme už zmiňoval. Porota ještě ocenila mladého sólistu, jenž si se Sluníčkem z Mateřské školy Jiříkov střihnul píseň Mámo má, mám Tě rád. V nejednom oku se při tomto výkonu zaleskla slza.

Z nedostatku časových důvodů a lidských zdrojů jen pár ilustračních fotek na ukázku atmosféry od Marka Douši.