weby pro nejsevernější čechy

Historie a současnost podnikání na Děčínsku a Šluknovsku

Na varnsdorfských farmářských trzích jsem konečně zaplnil kulturní mezeru a rád bych vám doporučil totéž.
Počátkem letošního roku se totiž na pultech objevila knižní novinka z neuvěřitelné a záslužné ediční řady Historie a současnost podnikání, která nese pořadové číslo 69 (!) a je věnována regionu, ve kterém žijeme (a někteří to tady milujeme) – Historie a současnost podnikání na Děčínsku a Šluknovsku. Pozoruhodná je i z toho důvodu, že jejím spoluautorem je Jan Němec, autor nám již známé knihy Obrázky z průmyslových dějin Šluknovska.

Díky zvolenému regionu je ovšem záběr tentokrát daleko širší a obecnější. Z celkového počtu 312 stran jich více než 190 zabírá obecná podnikatelská historie obou teritorií, členěná oborově (od všech možných druhů dopravy přes potravinářství až k elektrotechnice).

Zbytek knihy je věnován medailonkům současných firem a společností. Ten ovšem zdaleka není reprezentativní, protože podle všech náznaků jde o část, která financuje možnost vydat předchozí stránky, k čemuž zjevně ne všechny firmy byly ochotny sáhnout do šuplíku pro příslušný obolus. Ovšem těm, které tak učinily, patří dík, stejně jako autorům a vydavatelské společnosti Městské knihy s.r.o., protože takovéhle knihy mají smysl.

No a já asi začnu šetřit, protože z těch předchozích 68 knih by mě leckteré zajímaly (i když poměrně velká část z nich je podle webu vydavatele už vyprodána). A vy si zatím zkuste sehnat alespoň tuhle, než vám ji někdo zabere.

Tagy