weby pro nejsevernější čechy

125 let rozhledny na Vlčí hoře

Jak jsem se snažil dopředu několikrát naznačit, sobota 24. května 2014 akcemi opravdu přetékala a stihnout alespoň část z nich byl výkon nad výkony. První místo, kam jsem hned ráno vyrazil, byla rozhledna na Vlčí hoře.

Po propršené a probouřené noci jsem střídavě propadal skepsi a naději, jak jsem autem projížděl pruhy, v nichž počasí kolísalo od totální průtrže mračen ke zcela suché silnici a svítícímu slunci. Naštěstí na samotné Vlčí hoře vcelku klid a pohoda, nikdo pláštěnky a deštníky vytahovat nemusel.

Program začínal v 10:30 přímo u rozhledny, ze které na uvítanou zahráli šluknovští trubači na lesní rohy a poté zapěl Krásnolipský komorní sbor. Nejprve ódu, složenou přímo pro oslavenkyni v době jejího uvedení do provozu. Aby se to vyrovnalo, následovalo Čechy krásné, Čechy mé a trio skladeb uzavřela slovenština. Následovaly oslavné projevy (předseda KČT Krásná Lípa Václav Hieke, starosta města Krásná Lípa Zbyněk Linhart, hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček s vnukem na ruce, jméno zástupce KČT jsem si nezapamatoval, stejně jako představitele německé delegace, která dorazila i s dárky). Trochu mne zaskočilo následné vyhodnocování 10 nejaktivnějších z úst Mikuláše Peterky, protože jsem si pro ocenění před nastoupenou jednotkou došel i já…

Poté už výstup na rozhlednu (nemohu vynechat zakoupení speciální turistické známky, číslo 6 z edice KČT je věnováno výstupu na rozhlednu při 125. výročí jejího otevření) a následující program na loukách pod rozhlednou. Z něj jsem zrovna moc neviděl, protože jsem vyrazil na další akce. Po návratu zpět jsem stihl zbytky občerstvení, ukázku leteckých modelářů a muziku v podání bandu Pavla Zelenky.

Jak zaznělo v projevech – alespoň 125 dalších úspěšných let jak rozhledně, tak turistům…

A ještě pár fotogaleriíí z webu Klubu českých turistů Krásná Lípa:

Jan Tomiška

Bogdan Stempkowski

Roman Smita

Jaroslav Leksa