weby pro nejsevernější čechy

Putování labským kaňonem (znovu na Schrammsteine)

Sobota 19. dubna 2014 byla dnem, kdy se uskutečnila další z turisticko-poznávacích akcí, pořádaných společností o.p.s. České Švýcarsko. Cílem akce nazvané „Putování labským kaňonem bez hranic“ byla především oblast skal Schrammsteine v Saském Švýcarsku, kterou už jeden z výletů v loňském roce procházel. Nebylo to ale vůbec překážkou, protože cest, míst a cílů je tu tolik, že pokud bude nějaké příště, vyrážím znovu a zas.

Na nádraží v Děčíně se v určenou hodinu sešlo víc než 40 zájemců. Vlakem přesun do Bad Schandau, kde můžeme chvíli obdivovat místní nádraží, připomínající křížence galerie a obchodního centra, než autobusem pokračujeme přes postupně se z povodní léčící město směrem do skal. Úseky pochodů, výstupů a lezení jsou střídány pravidelnými a tradičními zastávkami na odpočinek a svačinku. A hlavně je stále nač se kolem dokola dívat. Minulou trasu jen ta lehce lízneme v protisměru, většinou ale objevujeme zcela nové vyhlídky a sklaní útvary (svou malou „Pravčickou bránu“ mají i na německé straně!). I když je na stezkách spousty velikonočně naladěných německých turistů a nás je tolik, že občas některá místa vysloveně ucpeme, plán cesty a časový harmonogram se daří plnit, byť s občasnou odbočkovou improvizací.

Do cílového místa ve Schmilce tudíž dorážíme včas, aby se zájemci mohli občerstvit v místním kiosku i se podívat do místního samoobslužného infocentra (chtěl, či spíše nechtěl, bych vidět, jak dlouho by něco takového vydrželo u nás). Poté už jen přívozem na druhý břeh, závěrečného zhodnocení a sláva nazdar výletu, vlakem zpět do Děčína.

Příští týden pokračujeme, oficiálně se bude zahajovat turistická sezóna…