weby pro nejsevernější čechy

V divadle se ze ZŠ Náměstí předvedli nejen žáci

Jako každý rok, i letos žáci se svými učiteli ze ZŠ Náměstí uspořádali pro rodiče a přátele školy Školní akademii v Městském divadle Varnsdorf. Divadlo bylo ve čtvrtek 30. května 2013 otevřeno už hodinu před začátkem kvůli prodejní akci výrobků žáků, jejíž výtěžek poputuje na rozmanité aktivity školy. Ale kdo přišel dříve, udělal velmi dobře, neboť po půl čtvrté již bylo divadlo téměř plné. Nakonec ještě byly do uliček přistaveny židličky navíc, aby se i další příchozí mohli posadit. ZŠ Náměstí zjevně táhne.

Celým odpolednem provázely dvě „deváťandy“, jak je v úvodním slovu označil pan ředitel Mgr. Bc. Václav Zemler, Radka Holubová a Simona Eichlerová. Nervozita na nich byla sice trochu znát, ale jinak dívky zvládly svou roli na jedničku.

Program zahájily děti z prvního stupně šmoulím tancem. Nutno podotknout, že byly rozkošné. Jak jinak – když vystupují děti, o veselou podívanou nebývá nouze. To samé platilo i pro pohádku „O nezbedných kůzlátkách“, „Perníkové chaloupce“ či „O třech medvědech“, ovšem s trochu netradičním koncem, nebo o ovocném tanečku propagujícím zdravou výživu.

Avšak starší žáci se také nenechali zahanbit. Jejich scénka „reklama“ skutečně stála za to. Zásluhy jim pak nelze upřít ani za popularizaci chemie, kdy kouzlili na pódiu se zkumavkami. Vyrobili tak „hrnečku vař“, „ducha z láhve“ či předvedli autentické krvácení jako ve filmu.

Kdo ale dostal publikum nejvíce do varu, byly rozhodně děti ze školní družiny. V různobarevných parukách a se slunečními brýlemi zatančili velmi populární „Gangnam style“. Na závěr si pak diváci užili i několik dojemných okamžiků, když se deváťáci loučili se svými třídními učitelkami.

Tomu ovšem předcházela ještě vskutku ojedinělá podívaná. Se žáky devátých tříd si na pódiu „vystřihl“ Macarenu i sám pan ředitel! Takže, kdo přišel, rozhodně se nenudil, ti ostatní si budou muset počkat zase na příští rok.

Text: Jezinka Alenka / Foto: Ivo Šafus